Formatief handelen: Evalueren als start- en eindpunt van de onderwijspraktijk op jouw school: Meerdaagse vorming


Evalueren blijft wellicht één van de meest complexe thema’s in onderwijs. Omdat het leren van leerlingen het ultieme doel is van elke onderwijspraktijk, is net het oordelen over de leervorderingen en leerprestaties van leerlingen geen sinecure. Evaluatie als begin- en eindpunt opnemen in het didactisch proces van waaruit je je onderwijsactiviteiten om het leren van leerlingen te stimuleren en te ondersteunen opzet, vormt de essentie van formatief handelen. Tijdens dit traject kijk je wat inzetten op een formatieve lespraktijk concreet betekent, zowel op klasniveau als op schoolniveau. Je krijgt inzicht in het belang van het verduidelijken en delen van leerdoelen, het zichtbaar maken van leerresultaten, het geven van feedback en het activeren van leerlingen als leerbron voor elkaar en als eigenaar van het eigen leerproces. Voortbouwend op deze inzichten ga je als leraar nadien aan de slag om bestaand materiaal om te zetten in een formatieve lespraktijk. Als leidinggevende onderzoek je de impact die de keuze voor formatief handelen heeft op schoolniveau en maak je de vertaalslag naar de eigen school.

Programma

GEZAMENLIJKE STARTDAGEN (2 dagen) – Leraren en leidinggevenden

Dezelfde taal spreken en dezelfde invulling geven aan begrippen in het kader van formatief handelen, is van groot belang om binnen jouw klas en school tot een daadwerkelijke verandering te komen.  Leidinggevenden en leraren volgen daarom ook samen deze inleidende dagen. De eerste focus ligt op begripsverheldering met betrekking tot alles wat gelinkt wordt aan evalueren en beoordelen. Daarna zoom je in op de relatie tussen leren, onderwijzen en evalueren. Je bekijkt wat het ontwerpen van een formatieve lespraktijk inhoudt en maakt kennis met de 5 sporen waarmee elke school en leraar vorm kan geven aan formatief handelen.

CURSUSDAGEN (1,5 dag) – Klaspraktijk - Leraren

Met de inzichten uit de gezamenlijke startdagen ga je nu concreet aan de slag om een formatieve lespraktijk te ontwerpen. Je vertrekt vanuit bestaand lesmateriaal. Dit kan zowel zelf uitgewerkt materiaal zijn of materiaal dat je uit een handboek haalt. Je ontdekt welke stappen je als leerkracht kan zetten binnen het proces van formatief handelen en hoe je dit ontwerp kan toepassen in je eigen lespraktijk. Daarnaast ontdek je welke digitale tools je kan gebruiken om formatief handelen te faciliteren in je klas. 
Op de terugkomdag koppel je terug over de implementatie van je eigen ontworpen proces van formatief handelen. Je verkent verder hoe feedback past binnen het proces van formatief handelen en hoe je een feedbackproces kan vormgeven zodat leerlingen effectief aan de slag gaan met feedback, zowel met jouw feedback als met de peerfeedback en de zelffeedback. Je ontdekt welke digitale tools je kunnen ondersteunen om dit feedbackproces te faciliteren in jouw klas.

CURSUSDAG (1 dag) – Beleidsniveau – Leidinggevenden

Als leidinggevende leg je het aangereikte kader rond formatief handelen op de eigen school. Je denkt na over het waarom, het hoe en het wat van deze beleidskeuze: waar sta je, waar wil je naartoe en welke stappen ga je hiervoor zetten? Dit alles wordt geïllustreerd aan de hand van twee praktijkvoorbeelden. Om het veranderproces te onderbouwen maak je gebruik van enkele kaders zoals dat van Knoster, Kotter, Sinek en De Caluwé. Dit geeft je zicht op de do’s en don’ts binnen deze veranderaanpak.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?