SteM, musea Sint-Niklaas

SteM, musea Sint-Niklaas

SteM, musea Sint-Niklaas, dat zijn drie museumsites met uiteenlopende collecties in hartje Sint-Niklaas.

Het Mercatormuseum is momenteel gesloten. De Mercatorcollectie zal in al zijn glorie terug te bewonderen zijn in een totaal vernieuwde opstelling in SteM. De opening  is voorzien voor juni 2025. Meer informatie over de vordering van de werken vind je terug op ons website.

De site van het voormalig Mercatormuseum werd omgedoopt naar Museumpaviljoen waar momenteel de creatieve ateliers voor scholen alsook tentoonstellingen plaatsvinden. Onze grote schilderijencollectie uit de vroegere Salons zal hier vanaf 2027 in wisselende tentoonstellingen 'Wisselend Waas' terug te zien zijn.

In het najaar van 2023 is een nieuwe site geopend: Curiosum 'een huis vol herinnering'. Dit is een spiksplinternieuw museum met een speelse knipoog naar oude curiositeitenkabinetten. Het is gelegen in het vroegere Huis Janssens, net naast het gebouw van het vroegere Mercatormuseum.

Tijdens de werkzaamheden in SteM blijft het Breimuseum open. Hier kan je een stukje levendig erfgoed opsnuiven van Sint-Niklaas via ronkende en draaiende brei-machines.

Uitgebreide informatie i.v.m. al onze museumlessen, workshops en rondleidingen vind je terug op onze website onder Plan je bezoek/scholen. 

Educational resources (1)

Tangible material

Voice: Offer