Provincie Antwerpen Leert - Zomerscholen provincie Antwerpen

Provincie Antwerpen Leert - Zomerscholen provincie Antwerpen

Missie

Provincie Antwerpen ondersteunt en inspireert lokale besturen bij het ontwikkelen en aanbieden van een kwaliteitsvolle zomerschool waarbij spelen en leren elkaar versterken en met oog voor de totaalontwikkeling van (kwetsbare) kinderen en jongeren, buitenschools en dichtbij scholen.

Visie

We geloven in het belang van intens leren én intens spelen voor elk kind en elke opgroeiende jongere. Spelen en leren zijn basiscomponenten die elkaar voortdurend versterken. Daarom willen we lokale besturen en andere initiatiefnemers stimuleren om een degelijk en duurzaam aanbod te organiseren dat kansen aanreikt om te groeien in hun cognitieve ontwikkeling, maar ook bijdraagt  aan hun welbevinden, hun algemene ontwikkeling en het vinden van een positieve plaats in de samenleving. Terwijl ze een vrijetijdsgevoel ervaren, krijgen kinderen stimulerende leer- en speelprikkels op maat met het oog op hun totaalontwikkeling.  De noden van kinderen/jongeren staan daarbij centraal.

Extra aandacht wordt besteed aan de leer- en leefkansen van de meest kwetsbare kinderen en jongeren. Door tijdens de vakantie hun  ontwikkeling te stimuleren streven we naar minder sociale ongelijkheid.

Ofschoon hun spelend leren en groeien het einddoel is, focussen de inspanningen van de provincie Antwerpen zich niet rechtstreeks tot kinderen en jongeren, wel indirect. Provincie Antwerpen organiseert een lerend netwerk  van organisatoren, coördinatoren en vrijwilligers van zomerscholen en andere speelleeractiviteiten. Zij worden professioneel ondersteund om te kunnen schitteren als leerkracht/begeleider. Door ons aanbod kunnen ze zich zelf ook blijven ontwikkelen én groeien in hun opdracht. We brengen hen bij samen om van elkaar te leren van elkaar en begeleiden hen zodat ze plezier ervaren in het creëren en uitvoeren van een speelleeraanbod in een stimulerende omgeving waarin iedere medewerker zijn talenten kan inzetten.

Zomerscholen die ingeburgerd zijn en ouders, scholen en lokale besturen of andere initiatiefnemers die het speelleeraanbod op maat als een meerwaarde zien, met of zonder subsidie, dat is onze droom.

Als bovenlokaal bestuur trekken we kennispartners aan om een wetenschappelijk verantwoorde ondersteuning te bieden. We stellen onszelf daarbij op als een lerende en innoverende organisatie en als pionier in het ontwikkelen en delen van wetenschappelijk onderbouwde methodieken om vorm te geven aan zomerscholen en andere speelleeractiviteiten. Met de hulp van experten evalueren wij onze activiteiten en sturen deze bij aan nieuwe inzichten. We willen een voorbeeld zijn voor anderen.

 

Strategie

Door mensen samen te brengen, van elkaar te laten leren,  hen bronnen en materialen aan te reiken, goed te luisteren naar hun behoeften en hen te begeleiden bij het zoeken naar oplossingen, overtuigen we steeds meer lokale besturen van het nut van een zomerschoolaanbod met een combinatie van spelen en leren.  We stimuleren lokale besturen en andere initiatiefnemers om na te denken over een eigen visie en aanpak en bieden hen daarvoor inspiratie. We werken hands ons. We reiken materialen aan om een speelleeraanbod te organiseren in de vorm van leer- en speelprikkels waarbij de noden van kinderen en jongeren centraal staan. Samen met interne en externe partners voorzien we hiervoor zowel online pakketten als concrete uitleenmaterialen op maat van diverse doelgroepen.

We organiseren een lerend netwerk waarbij de deelnemers leren van elkaar en van  kennispartners en zo elkaar versterken.

Door het aanreiken van onderbouwde en praktische kennis en opleidingen via webinars, een online leerplatform, een draaiboek, up-to-date website (www.provincieantwerpenleert.be) en (online) leermodules informeren, inspireren en begeleiden we organisatoren, coördinatoren en vrijwilligers in de voorbereiding en bij de uitvoering van hun  aanbod.

We detecteren noden en behoeften van organisatoren, coördinatoren en vrijwilligers en gaan op zoek naar praktische antwoorden om deze op te lossen.

Als intermediair bestuur staan we in contact met zowel de Vlaamse overheid als de lokale besturen, waardoor we in beide richtingen vlot kunnen communiceren. Vragen  van de basis kunnen we vlot detecteren en voorleggen aan de Vlaamse administratie; Vlaamse richtlijnen helpen we voor lokale initiatieven praktisch vertalen.

We werken laagdrempelig en zijn vlot bereikbaar, mondeling of via e-mail (pal@provincieantwerpen.be).

Leermiddelen (3)