Ge zijt zelf competent: Methodisch traject voor artistieke interdisciplinaire projecten


Methodisch traject voor artistieke interdisciplinaire projecten binnen het Deeltijds Kunstonderwijs 

In november 2013 organiseerde Mooss als startmoment van dit nascholingstraject een Masterclass in OPEK, het Openbaar Entrepot voor de Kunsten in Leuven. In de Masterclass werd het nascholingstraject toegelicht, het belang van interdisciplinair werken werd in de verf gezet, alsook werden enkele methodes aangereikt om interdisciplinair te werken. Directeurs en leerkrachten van verschillende academies binnen alle disciplines (dans, muziek, beeldende kunsten en drama)  werden uitgenodigd om actieve workshops te volgen met voorbeelden en ideeën omtrent interdisciplinair werken. Geïnteresseerde academies konden die dag rechtstreeks intekenen op het nascholingstraject.

Na de Masterclass werd een uitgebreid en intens interdisciplinair traject (november 2013-juni 2014) aangegaan met 5 verschillende academies (Eeklo, Vilvoorde, Izegem, Mechelen en Knokke-Heist). In de vorm van een supervisie bekeek Mooss samen met een schoolteam van directeur(s) en leerkrachten van de academie wat er reeds gedaan werd rond interdisciplinair werken en werd een visie daaromtrent ontwikkeld. Een concreet stappenplan gepaard met een aantal doelstellingen werd uitgestippeld om deze visie in de praktijk te implementeren. Leerkrachten gingen daarna zelf interdisciplinair aan de slag in hun eigen praktijk waarbij Mooss fungeerde als bemiddelaar en coach (in voorbereidingen, observaties en gesprekken achteraf). Voor deze intervisies besliste het schoolteam zelf of men als leerkracht individueel aan de slag ging of in kleine teams (van twee tot vier personen). De leerkrachten kregen ook de vrijheid om de interdisciplinaire werking te integreren in hun lessenplan, als wel te werken naar een specifiek project en beslisten zelf met welke leeftijdsgroep men aan de slag ging. Gedurende het traject werd er voldoende tijd uitgetrokken voor tussentijdse evaluaties en terugkoppeling zowel binnen het schoolteam zelf als naar de andere academies.

In mei 2014 werden twee studiedagen De kunstpiloten maken een tussenlanding georganiseerd (5 mei, CMine Genk en 6 mei Vooruit Gent). Deze studiedagen waren een terugblik op de interne trajecten, een mogelijkheid om good practices en methodieken met betrekking tot interdisciplinair werken te delen en voornamelijk een inkijk in hoe je een visie kan implementeren om de interdisciplinaire werking te vergroten. Dit gebeurde aan de hand van presentaties, praktijkvoorbeelden, getuigenissen en workshops. Deze studiedagen werden georganiseerd in samenwerking met de pilootprojecten Deeltijds Kunstonderwijs.

Meer informatie over het programma van de studiedagen.

Dit traject is een organisatie van Mooss, organisatie voor kunst- en erfgoededucatie.

Partners: Luca school of the Arts, De Factor Y, MAGDA (ENCE)

Gesubsidieerd door het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Mooss vzw
Organisatie

Ontdek ook