CERN Physics Masterclasses

Deeltjesfysica

Elk jaar nemen ongeveer 10 000 leerlingen van middelbare scholen in 37 verschillende landen deel aan de CMS Physics Masterclasses. Zij verdiepen zich een dag lang in de fysica die met de CMS detector aan het CERN onderzocht wordt.

Aan de VUB vindt elk jaar ook zo’n Masterclass plaats. Prof. Freya Blekman doet de basisinzichten in de kwantumfysica om de werking van de Large Hadron Collider op het CERN uit de doeken. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag met de data die opgemeten werden in het CMS-experiment. Ze onderzoeken de structuur van het proton en gaan zelf op zoek naar het Higgs boson! Aan het einde van de dag nemen de jongeren deel aan een videoconferentie met wetenschappers in het CERN en studenten van andere Europese scholen om hun onderzoeksresultaten te vergelijken.

Deze masterclass is gericht naar jongeren van het 5de of 6de ASO, met een voorliefde voor (deeltjes-) fysica. Het is niet mogelijk met een volledige klas in te schrijven.


Het programma vult een hele dag en deelname is helemaal gratis. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Er gaan twee edities van deze masterclass door: in het Nederlands op woensdag 4 maart en in het Engels op woensdag 8 april.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan