Europese Statistiekolympiade


De Europese Statistiekolympiade is een wedstrijd voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. De statistiekolympiade test de theoretische kennis van je leerlingen, maar ook hun onderzoekscompetenties en creatieve vaardigheden. Alle proeven verlopen online. Leerlingen kunnen individueel ingeschreven worden, of in teams van twee tot drie leerlingen. Na de Belgische ronde is er een Europese ronde.

Tijdens een eerste online proef worden de teams getest op drie vaardigheden: de basiskennis statistiek, analysevaardigheden en statistische rapporten interpreteren.

In de tweede proef peilen we naar creatieve competenties: kunnen de leerlingen correct en creatief communiceren over statistieken, in een video? Alle geselecteerde teams krijgen de opdracht om een video te creëren van maximum twee minuten over een vooraf bepaald onderwerp, in het Engels, of minstens met Engelstalige ondertitels. Dat thema is hetzelfde voor alle Europese landen, aangezien de winnaars van alle landen tegen elkaar strijden op Europees niveau.

Praktisch: de inschrijvingsperiode wordt aangekondigd op de website en de Facebook-pagina, en ligt doorgaans in het begin van het schooljaar. De online test en volgende proeven worden doorgaans afgelegd tussen november en maart. De exacte planning wordt bij de start van de inschrijvingsperiode gecommuniceerd. Om op de hoogte te blijven, kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief van de Europese Statistiekolympiade, via de website.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Statbel
Organisatie