De leesjury : Uitbreiding voor jongeren


De Leesjury – voorgaand de Kinder- en Jeugdjury – is de grootste leesjury voor kinderen en jongeren. Initiatiefnemer Iedereen Leest breidde de Leesjury uit met een zevende groep die zich richt op jongeren tussen zestien en achttien jaar. De juryleden lezen elk zes boeken en bespreken en beoordelen deze vervolgens. Dit gebeurt vaak in leesgroepen in de bibliotheek, maar kan ook op school. De jongeren praten met en luisteren naar elkaar en komen zo in contact met andere meningen waardoor ze kunnen groeien als lezer.

Er wordt een leesgroep opgericht op school of in een bibliotheek. Vervolgens kunnen leerlingen zich vrijwillig inschrijven. Deelnemende scholen organiseren vaak leesgroepen na schooltijd, tijdens pauzes, op woensdagmiddag … Een leesjuf- of meester, een zorgleerkracht of een andere geïnteresseerde leerkracht neemt dan ook vaak de Leesjury op hun programma. Hierdoor kan je als begeleider nieuwe inzichten opdoen en deze delen met onder andere collega-leerkrachten. Het leesjaar wordt tot slot afgesloten met een feest en de bekendmaking van het winnende boek.

Indien er al een bestaande Leesjury-werking is (al dan niet in samenwerking met de bibliotheek), dan kan deze makkelijk uitgebreid worden met een groep 7. Als je geen Leesjury-groep kan oprichten op je eigen school, dan kan je groep 7 ook onder de aandacht brengen door jongeren warm te maken om internetjurylid te worden, of hen doorverwijzen naar de lokale bibliotheek.

Lees het stappenplan om een Leesjury-werking op te starten.

Lees meer over de internetjury.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Iedereen Leest
Organisatie

Ontdek ook