Lingua Podium: Immersieonderwijs


Lingua Podium is een vzw bestaande uit leerkrachten die in het immersie-onderwijs in de Fédération Wallonie-Bruxelles lesgeven of hebben lesgegeven.

Taalleren op een leuke manier is het motto van Lingua Podium en dit biedt de vzw alle scholen binnen het immersie- of talenbadonderwijs in de provincie Luik aan. Het gaat om een artistieke en creatieve uitdaging in het Nederlands, het Duits of het Engels.         

Maison des Langues van de Provincie Luik en Taaluniecentrum NVT steunen dit initiatief.

Tijdens het schooljaar 2011-2012 werd een eerste project opgezet. Het droeg in de eerste instantie de naam Nederlands Podium en gaf de mogelijkheid aan meer dan 2.500 leerlingen van de derde kleuterklas tot het zesde secundair, de doeltaal te gebruiken en een lied, een toneelstukje, sketches of een dialoog in de taal van Vondel te presenteren op een vrij podium. Met de hulp van hun leerkrachten konden zij hun woordenschat verrijken, hun uitspraak verbeteren, werken aan meer ingewikkelde zinsstructuren en een vreemde taal gebruiken met overtuiging.

Gezien het succes van dit evenement, hebben de leden unaniem beslist om vanaf het schooljaar 2012-2013 dit project uit te breiden naar andere doeltalen binnen het immersie-onderwijs in de provincie Luik, namelijk het Duits en het Engels. Daarom werd er voor een naamsverandering geopteerd van Nederlands Podium naar Lingua Podium.

Elk jaar worden leerlingen tijdens het Lingua Podium-feest aangemoedigd om hun kunstenaarschap in hun doeltaal te presenteren.             

De uitdaging bestaat erin om in 10 tot 15 minuten de jury, experts in de doeltaal, te overtuigen en zo de beker te winnen.           

De winnaars ontvangen boeken, dvd's, cd's of een geldprijs met de steun van verschillende partners die zich achter ons project scharen.

Recente informatie vind je op linguapodium.be. Wil je spelend een taal leren bezoek dan ook pilipo.be.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht