Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen

affiche van JON
VONW

De wedstrijden zijn interscolair en de deelname is op individuele basis. Ze bestaan uit een eerste en tweede ronde en een finale (1). Voorafgaand aan de finale worden stagedagen (2) georganiseerd om de leerlingen voor te bereiden. De finale bestaat uit een theoretisch examen en praktische proeven.

De finalisten en medaillewinnaars worden gelauwerd tijdens de plechtige proclamatie en prijsuitreiking en wordt meegedeeld wie Vlaanderen zal vertegenwoordigen op de Internationale Olympiades Biologie, Chemie, Fysica en Geografie.

De rode draad doorheen de organisatie is interesse opwekken bij leerlingen voor de boeiende wereld van wetenschappen, erkenning geven aan zowel leerlingen als leraren en streven naar kwalitatief hoogstaand wetenschapsonderwijs.

Daarom worden de vragen en antwoorden van de voorbije eerste rondes ter beschikking gesteld op de website onder de vakgebieden. Deze vragenbanken laten leraars toe om ideeën op te doen bij het opstellen van hun lessen, toetsen en examens. Ook leerlingen kunnen zich zo voorbereiden op de verschillende olympiades op het leerplatform usolv-it.

Met de twee doelgroepen, enerzijds de leerlingen en anderzijds de leraars, in het achterhoofd werd volgende missie opgesteld:

'De Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen op een hedendaagse manier organiseren zodat enerzijds meer jongens en meisjes uit het secundair onderwijs zich verdiepen in de exacte wetenschappen en anderzijds de leraren wetenschappen ondersteunen in het wetenschapsonderricht.'

Om die missie extra kracht te geven, wordt sinds 2012 ook de eretitel OlympiadeSchool Wetenschappen uitgereikt aan scholen.

Onze internationale deelnemers van de Olympiades maken ook een video die je terugvindt op vonw.be. 

Raadpleeg de inschrijvingsdata voor de verschillende olympiades!

(1) Bij de Junior Olympiade Natuurwetenschappen is er geen finale ronde.

(2) Bij de Vlaamse Geografie Olympiade wordt er geen stage georganiseerd, maar duurt de finale wel drie aaneensluitende dagen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook