Studerend lezen en leesmotivatie : Onderzoek


Bron

De vakwerkgroep onderwijskunde van de universiteit Gent doet onderzoek naar de studerende leesvaardigheden en leesmotivatie bij Vlaamse leerlingen.

Bij de overgang naar het secundair onderwijs worden leerlingen niet alleen geconfronteerd met een reeks nieuwe vakken en leerkrachten. Ook worden ze in toenemende mate omringd door complexe teksten. Daarenboven wordt verwacht dat ze talrijke nieuwe leerinhouden verwerven en verwerken.

Omwille van het belang van studerend lezen en leesmotivatie bij het verwerven en verwerken van tekstinhouden, starten we in januari 2016 met een grootschalig onderzoek in de eerste graad (A-stroom en B-stroom) van het secundair onderwijs. Met dit onderzoek willen we de studerende leesvaardigheden en de leesmotivatie van onze Vlaamse leerlingen in kaart brengen. Beide elementen maken immers deel uit van de vakoverschrijdende eindtermen ‘leren leren’ en worden van groot belang in het secundair onderwijs.

Voor onze grootschalige studie zijn we momenteel op zoek naar:

enthousiaste leerlingen uit de eerste graad (A-stroom of B-stroom)
enthousiaste leerkrachten Nederlands in de eerste graad
Interesse? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij lichten met alle plezier ons project verder toe of komen bij u langs met verdere informatie!

Amélie Rogiers (doctoraatsstudent) en Prof. dr. Hilde Van Keer (promotor)                                                                                                                                 Universiteit Gent - vakgroep Onderwijskunde

Amelie.Rogiers@UGent.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
Nederlands
Info
Aankondiging
Gepubliceerd: 19-11-2015
Nummer: 61154
Categorie
Oproep onderzoek
Trefwoorden
leesmotivatieleren lerenonderzoekstuderend lezentalen