Kangoeroewedstrijd : Rekenen, denken en puzzelen voor 6- tot 14-jarigen

'Boer Teun heeft 1 paard, 2 koeien en 3 varkens. Boer Teun wil dat de helft van al zijn dieren koeien zijn. Hoeveel koeien heeft Boer Teun nodig?”'- vraag 20, Springmuis 2017.

Op donderdag 15 maart 2018 nemen wereldwijd meer dan zes miljoen leerlingen deel aan de Kangoeroewedstrijd: een wedstrijd waar leerlingen een reeks uitdagende reken-, denk- en puzzelvragen voorgeschoteld krijgen. In Vlaanderen vieren we dit jaar een jubileumeditie: 10 jaar Kangoeroe! Vorig jaar namen meer dan 83.000 leerlingen uit het lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs deel uit meer dan 1000 scholen.

Wat is de Kangoeroewedstrijd?

Kangoeroe bestaat in Vlaanderen uit vijf edities, elk bedoeld voor een specifieke doelgroep:

  • Wombat: eerste en tweede leerjaar lager onderwijs;
  • Springmuis: derde en vierde leerjaar lager onderwijs;
  • Koala: vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs;
  • Wallaroe: eerste graad secundair onderwijs (B-stroom);
  • Wallabie: eerste graad secundair onderwijs (A-stroom).

De editie Wombat bestaat uit 15 meerkeuzevragen die door de leerkracht voorgelezen worden. De wedstrijdduur voor Wombat bedraagt ongeveer 50 minuten, afhankelijk van de specifieke klassituatie. In de overige vier edities (Springmuis, Koala, Wallaroe en Wallabie) krijgt de leerling 24 meerkeuzevragen voorgeschoteld die stuk voor stuk een vonkje creativiteit of een flits van inzicht vragen. De tijdsduur bedraagt 50 minuten voor Springmuis en Koala en 75 minuten voor Wallaroe en Wallabie.

De officiële wedstrijddatum is donderdag 15 maart 2018. Als deze datum echter niet past, kan je ook deelnemen in de uitwijkperiode die eindigt op donderdag 19 april. Na afloop stuur je de antwoordformulieren op en zorgen wij voor een vlotte verwerking van de resultaten.

Alle reken-, denk- en puzzelvraagjes worden per editie opgesteld en zijn op die manier steeds aangepast aan de kennis van de leerlingen uit die editie. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er correct. De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen?

Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen.

Maar hoe ervaren onze leerlingen en leerkrachten hun deelname aan Kangoeroe? Neem een kijkje naar dit filmpje en proef al even van de unieke Kangoeroe-ervaring!

Doe mee!

Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Bovendien ontvangt iedere leerling een leuk aandenken en vallen er heel wat leerlingen in de prijzen.

Wens je met jouw school ook de Kangoeroesprong te maken? Zoek dan een collega die in jouw school als schoolverantwoordelijke wenst op te treden. Hij of zij meldt zich voor 4 februari 2018 aan op onze website, ontvangt logingegevens voor de website en schrijft vervolgens de leerlingen via de website in (voor 12 februari 2018). Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

En erna?

Heel wat leerkrachten spenderen op een later tijdstip nog eens aandacht aan de opgaven van de Kangoeroewedstrijd. Ze bespreken samen met hun leerlingen de correcte antwoorden en hoe je precies tot de oplossing komt. Een aantal scholen organiseren nadien ook een heuse proclamatie met prijsuitreiking. Niet enkel ontvangt iedereen o.a. een certificaat van deelname en een andere attentie, heel wat leerlingen vallen ook extra in de prijzen. De volledige prijzenpot vind je op onze website terug.

Alle opgaven van de Kangoeroewebsite worden ook opgenomen in de database van het elektronisch oefen- en toetsplatform USolv-IT. Leerlingen krijgen een aantal Kangoeroeopgaven voorgeschoteld en lossen die op. Hierna krijgen ze een overzicht van de correcte antwoorden met een volledig uitgeschreven oplossing waardoor de leerling direct het correcte antwoord ook begrijpt. Deze manier van werken kan ook perfect in de klas geïntegreerd worden. Neem een kijkje op de website www.usolvit.be of stel voor jezelf eens een toets samen op deze pagina.

Mathias Stichelbaut
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Wiskunde
secundair 1e graad a en b
Wiskunde
Info
Aankondiging
Bijgewerkt: 08-01-2018
Nummer: 77031
Categorie
Wedstrijd
Trefwoorden
denkenhorizonverruimingkangoeroekangoeroewedstrijdonderwijsloopbaanbegeleidingpuzzelenrekenensensibiliserenuitdagenduitdagingwedstrijdzelfconceptverheldering

Ontdek ook