Religie. Helend. Verdelend. : Tentoonstelling


Bron

Op 11 november 2018 wordt er, 100 jaar nadat de klokken in België, Frankrijk en Engeland luidden om de herwonnen vrede, een nieuwe vredesbeiaard ingehuldigd in de Abdij van Park. Deze vredesbeiaard is een samenwerking tussen de stad Leuven en de stad Neuss, waarvan twee detachementen reservisten destijds mee verantwoordelijk waren voor de zogenaamde Brand van Leuven in de nacht van 25 op 26 augustus 1914. De twee grootste klokken dragen de naam van beide steden en worden verbonden in het opschrift: 'Moge deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien'.

De komst van de vredesbeiaard is de aanleiding voor de tentoonstelling Religie. Helend. Verdelend. De tentoonstelling stelt de delicate verhouding tussen religie, conflict en verzoening centraal. Vrede vormt de kern van vrijwel elke religie, en toch lijkt er geen einde te komen aan de conflicten en oorlogen gevoerd in de naam van God. Is religie, naast een bron van vrede, ook een bron van verdeeldheid en geweld, precies een bedreiging van die vrede? En hoe kunnen, in tijden van pluralisme, religie en levensbeschouwing net de dialoog tussen mensen van verschillende achtergronden bevorderen?

Verwacht je aan kunst- en cultuurobjecten uit diverse religieuze en museale collecties, en hedendaags werk van enkele internationale namen.

PARCUM
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Levensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Muzische vormingSociale vaardighedenMens en maatschappij
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Wijsbegeerte en moraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Aankondiging
Bijgewerkt: 12-03-2019
Nummer: 84938
Categorie
Aanbod organisatie
Trefwoorden
dialoogeducatief pakketinterreligieuskunst en cultuurPARCUMreligieReligie. Helend. Verdelend.rondleidingtentoonstelling

Ontdek ook