SAM-app: Digitale stappenplannen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften


SAM is een applicatie die digitale stappenplannen voorziet voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Hierbij staat de leerkracht centraal en selecteert opdrachten (gekoppeld aan de bijhorende doelstellingen) op maat van elke leerling. SAM biedt zo de mogelijkheid om binnen eenzelfde klasgroep gestructureerd aan verschillende taken/leerdoelstellingen te werken. Zo kan elke leerling met behulp van SAM opdrachten op eigen tempo verderzetten. De tool slaat deze data op en geeft leerkrachten een overzicht van de doelstellingen en opdrachten die reeds behaald of gemaakt zijn, hoelang de leerling erover deed en op welk tijdstip. Deze data gaat vervolgens met de leerling mee ongeacht zijn studiekeuze, of overstap naar een andere school. Deze applicatie maakt zo een betere monitoring en evaluatie mogelijk.

Aanvankelijk wil de SAM-app inzetten op kooklessen binnen het buitengewoon secundair onderwijs, dit om rust te brengen in de klasgroep en meer leertijd te creëren waar ruimte is voor differentiatie. Op termijn wil SAM ook vakoverstijgend ingezet worden. Niet alleen binnen het Vlaamse onderwijs maar overal waar stappenplannen een meerwaarde kunnen betekenen (bv. binnen de tuinbouwsector). SAM wil zo iedereen de kans geven om zijn eigen talenten te ontwikkelen en/of toe te passen, zowel op school als op de werkvloer.

De SAM-APP is een Smart Education @ Schools project uitgevoerd door het Maria Assumpta intituut en de MOZA-ik met steun van de Vlaamse Overheid en imec. 

Ook interesse om een projectidee uit te werken? Neem dan snel een kijkje op de website van Smart Education @ Schools

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook