Play it safe, Vsimulation@ChildcareEducation: Online spel i.v.m. omgaan met corona


Kinderbegeleiders in opleiding komen in aanraking met heel wat regels en procedures (veiligheid, hygiëne …). Eenzelfde setting kan, afhankelijk van situatie, immers een andere invulling krijgen. Lerenden moeten dus berekende keuzes leren maken. Dit vraagt om complexe vaardigheden en een innovatief onderwijsleerproces in een authentieke én veilige context, waarin kinderen geen gevaar lopen.

Het project VSimulation@ChildCareEducation (Smart Education @ Schools project 2019) heeft daarom een slim spel ontwikkelt waarin kinderbegeleiders in opleiding terechtkomen in verschillende situaties, onafhankelijk van plaats en tijd. Een game gekaderd binnen de MeMoQ, hét referentiekader voor de kinderopvang. Lerenden gaan actief participeren in het spel en krijgen, afhankelijk van hun inbreng, directe feedback die hen aanzet tot kritisch reflecteren en probleemoplossend denken. Door de integratie van learning analytics heeft de leerkracht vervolgens een innovatieve tool in handen om via een dashboard het onderwijsleerproces van elke lerende op te volgen en slim vorm te geven. 

De opleiding tot kinderbegeleider vind je terug in heel wat scholen voor volwassenen- en secundair onderwijs. Op termijn wil het project ook inzetten op het hoger onderwijs (bv. Pedagogie van het Jonge Kind) en op het werkveld, in het kader van levenslang leren. De technologie (het webbased leerplatform Play it Safe) maakt dat er geen speciale hardware vereist is en dus breed inzetbaar is.

Vsimulation@ChildcareEducation is een Smart Education @ Schools project uitgevoerd door cvo MIRAS, RHIZO en VBJK en Greygin met steun van de Vlaamse Overheid en imec.

Ook zin om een projectidee uit te werken? Neem dan snel een kijkje op de website van Smart Education @ Schools. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?