VRKeer : Immersief leertraject voor verkeersinzicht bij fietsers


VRkeer is een serious game in virtual reality (VR), die leerlingen van de derde graad lager en de eerste graad secundair onderwijs meer verkeersinzicht wil bijbrengen via interactieve oefeningen.

Leerlingen worden met behulp van een VR-bril en een op maat ontwikkeld fietsstuurtje ondergedompeld in levensechte situaties. Niet alleen handelingen zoals je hand uitsteken, bellen, of omkijken, maar ook het omgaan met complexe situaties zoals de dode hoek worden tijdens het spel ingeoefend. Dit gebeurt zonder de veiligheid van de kinderen in gevaar te brengen. VRkeer is bovendien ook onderwijskundig erg kwalitatief: differentiatie, krachtige feedback en learning analytics staan hierbij centraal. Zo doorloopt elke leerling bij het uitvoeren van de game een individueel traject op maat en krijgen leerlingen feedback op wat goed ging en waar ze de mist in gingen. Om de vaardigheden te verankeren moet de leerling de oefeningen waar hij of zij niet in slaagde opnieuw uitvoeren vooraleer verder te gaan. Om de leerlingen extra te motiveren werd ook gamification geïntegreerd: leerlingen kunnen bijvoorbeeld badges verdienen. Daar bovenop kan de leerkracht aan de hand van een dashboard het leertraject van elke individuele leerling in realtime volgen en hierop inspelen.

Momenteel zijn er VR-keer-boxen (VR sets + stuur + software) gratis uit te lenen in de stad Sint-Niklaas en Brugge. 

VR-KEER is een Smart Education @ Schools project uitgevoerd door VBS broederschool Driegaaien, Technisch instituut Sint-Carolus, Berkenboom Humaniora, Forum Da Vinci, Basisschool Sint Carolus, Universiteit Gent, Odisee hogeschool, Vlaamse stichting verkeerskunde, Moev en de Mobiel vzw met steun van de Vlaamse Overheid en imec. 

Ook interesse om een projectidee uit te werken? Neem dan snel een kijkje op Smart Education @ Schools

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook