55. Pentomino's en polyomino's : ICT op het menu

In de kleuterklas wordt gespeeld met houten blokken. Eerst wordt een blokje in de juiste vorm geplaatst, daarna worden meer blokken geschikt in een doos en worden de blokken tot complexe vormen geordend. Dit gebeurt meestal op een rechthoekig oppervlak. Een eerste kennismaking met meetkunde op een speelse manier. Met polyomino’s ‘spelen’ we nog een beetje verder, maar op een hoger niveau.

Smart pentamino
Dit programma biedt de mogelijkheid eigen oefeningen te ontwerpen en te bewaren in een bibliotheek. 'Spelen' komt er op neer de twaalf pentomino’s zo te plaatsen (slepen, draaien,…) dat ze in een opgegeven figuur passen.

Polyomino
Polyomino is shareware, d.w.z. niet volledig gratis maar vrij om uit te proberen. Het aantal moeilijke oefeningen is beperkt. Deze kunnen pas gebruikt worden in de betalende versie. Geen nood, de al aanwezige opdrachten zijn ideaal voor jongere leerlingen. Zo vraagt het werken met slechts vier pentomino’s al heel wat denkwerk

Flatpoly
Dit programma zoekt alle mogelijke oplossingen wanneer je een bepaalde set polyomino’s gebruikt in een gegeven rechthoekig veld. Software om mee te experimenteren. Er zijn immers heel wat instellingen mogelijk. In een afzonderlijk document lees je er alles over. Open eerst een polyominobestand.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
WiskundeICT
Info
App of software
Bijgewerkt: 05-05-2009
Nummer: 12997
Categorie
Educatief (Leerling)
Trefwoorden
blokkendenkpuzzeldenkspelhoekenwerkICTictmenuictmenulologisch denkenpentomino'spolyomino'spuzzelspel