Oefenen met percenten : Prozand

Prozand is een programma gericht op het oefenen in het werken met procenten en het automatiseren hiervan. Het legt de nadruk op de voor de hand liggende percentages als 10%, 25%, 50% etc.

Opklimmend naar de wat ingewikkelder percentages als 12½% tot aan de écht ingewikkelde opgaven. Hierbij is het de bedoeling dat leerlingen vanzelf het verband gaan zien tussen oppervlakken, de bijbehorende breuken en de corresponderende percentages, zodat een-vijfde vanzelf 20% wordt en een-achtste 12½%.

Het programma laat een grasveldje zien waarin een rechthoek zand is uitgespaard. Een deel daarvan is betegeld.

Via een meerkeuze-menu met vier antwoordknoppen geeft een leerling een antwoord. daar is een beperkte tijd voor beschikbaar, af te lezen aan een tijdbalk. Bij een goed antwoord wordt de tijdbalk een stukje korter. Als de tijd verstreken is of het gegeven antwoord is fout, wordt het juiste antwoord gegeven en komt de volgende opgave.

Elk goed antwoord levert punten op, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die gebruikt is. Een snel antwoord levert dus meer punten op. Na elke tien goede antwoorden wordt de moeilijkheidsgraad een stukje groter. Na vier foute antwoorden is het spel afgelopen.

Prozand kan gespeeld worden op vier niveaus. Het laagste niveau is een eenvoudige inleiding in de procenten, het hoogste niveau bevat opgaven waar een gevorderde prozandspeler zijn tanden in kan zetten.

Kristof De Loose
Leerkracht, ICT-coördinator, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Wiskunde
secundair 1e graad a en b
Info
App of software
Bijgewerkt: 11-02-2011
Categorie
Educatief (Leerling)
Trefwoorden
oefenenpercentprocentProzandwiskunde