Sombrero : Logisch denken met getallen

Het is de bedoeling om de honingraat te vullen met getallen van 0 tot en met 9. Elk getal mag daarbij slechts éénmaal voorkomen. Aangezien er maar acht getallen moeten ingevuld worden, blijven er dus steeds twee ongebruikt. Je wordt een stukje geholpen door de getallen die aan de rand van de honingraat staan: dit is telkens de som van de getallen die op dezelfde lijn ervan staan. Het is moeilijker dan het er uitziet, zeker omdat ook het getal 0 af en toe moet gebruikt worden.

De speler moet zijn naam opgeven bij het begin van het spel, waardoor hij eventueel kan opgenomen worden in de lijst met topscores.

Het spel heeft ook een spiekfunctie: je krijgt dan wel geen punten, maar als je een getal op de juiste plaats zet, wordt het groen gekleurd. Staat het op de verkeerde plaats, dan wordt het rood gekleurd. Deze spiekfunctie staat echter wel toe dat men door logisch denken tot een goed resultaat komt: eens je het eerste getal gevonden hebt, volgt de plaatsing van de andere getallen een zekere wetmatigheid. Het is dan ook handig om met de spiekfunctie ergens aan de rand te beginnen, waar de som steeds het resultaat is van twee getallen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Wiskunde
Info
App of software
Gepubliceerd: 30-05-2008
Nummer: 1928
Categorie
Spel
Trefwoorden
getallengetallenspellogisch denkensombrerouniverseel