Scoop&Lens : Maak vectorplaatjes bij je opgaven

Met het programma Scoop&Lens kan de docent snel vectorplaatjes maken bij opgaven voor natuurkunde. Het tekenen van oscilloscoopbeelden en lensconstructies gaat op een unieke manier.

Er worden een aantal parameters ingesteld en het programma maakt aan de hand daarvan de tekening. Elke verandering in parameter toont direct de aangepaste tekening. Allerlei onderdelen van de tekening kunnen snel aan- en uitgezet worden. Daarmee wordt een enorme tijdwinst geboekt bij het aanmaken van tekeningen voor vraagstukken of oefenopgaven op werkbladen voor de leerlingen.

De plaatjes kunnen in een bibliotheek worden opgeslagen, zodat een eerder gemaakt plaatje snel is in te laden. Daarna kunnen er aanpassingen aan worden gedaan en onder een andere naam weer worden opgeslagen.

Het programma bestaat uit de onderdelen oscilloscoop en lens.
- De Oscilloscoop: Er kunnen plaatjes worden gemaakt van het scoopbeeld en de knoppen waarmee het scoopbeeld wordt ingesteld. Er kunnen twee golfpatronen tegelijk op het scoopbeeld worden gezet, zoals bij een 2-kanaals oscilloscoop. Elk kanaal kan worden ingesteld op een sinusgolf, een zaagtand of een blokgolf. De knoppen kunnen worden ingesteld op gebruikelijke waarden van milliseconde en microseconde. Er zijn heel veel variaties mogelijk om plaatjes te maken voor de meest uiteenlopende vraagstukken.
- De lens: Er kunnen plaatjes worden gemaakt van de positieve lens met zijn hoofdas en brandpunten, waar een (lichtgevende) pijl als voorwerp voor kan worden gezet. Door het instellen van verschillende waarden voor f en v wordt een beeldconstructie getoond. Dit kan een reeël of een virtueel beeld zijn, afhankelijk van de ingestelde waarden voor f en v. Alle onderdelen kunnen aan- of uitgezet worden, waardoor een enorm aantal mogelijkheden ontstaat om plaatjes te maken voor allerlei soorten vraagstukken over lensconstructies. Het is mogelijk om een raster als achtergrond in te stellen, zodat direct bruikbare oefenbladen geprint kunnen worden.

Jan den Braber
Leerkracht, Systeembeheerder, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e graad
tso 2e, 3e graad
buso
Info
App of software
Bijgewerkt: 07-08-2008
Categorie
Ondersteunend (Leerkracht)
Trefwoorden
lensoscilloscoopScoop&Lenstekenprogrammavectorvectorplaatjes