Aerobot : Betaalbare educatieve robot

Foto Toegevoegd door geert callebaut op 26.11.2015
App of software

De Aerobot is een programmeerbare robot met volgende mogelijkheden: 

  • in de vier richtingen bewegen op een glad en vlak oppervlak;
  • rond de as draaien;
  • de invalshoek van licht bepalen;
  • afstanden inschatten door gebruik van infrarood licht;
  • lijnen volgen.

Je kan de robot programmeren in een visuele programmeeromgeving vergelijkbaar met Scratch.

Robots zijn zeer aantrekkelijke en waardevolle elementen om het programmeren en coderen van computers bij kinderen zichtbaar te maken.

Het abstractieniveau van het louter resultaat zien op een scherm ligt voor hen nog te hoog. Net daarom moeten computergestuurde modellen aanwezig zijn in de klas.
Voor de kleuterklas en de eerste graad van de basisschool hebben we alvast de Beebot: een aantrekkelijk beestje dat zich door middel van zeven knoppen laat programmeren. Met een prijs van € 75 per stuk is het echter niet eenvoudig om een volledige klas er mee uit te rusten.

Voor de oudere leerlingen bestaan er uiteraard mooie alternatieven op hun niveau, denk maar aan Lego Mindstorms. Maar als je weet dat daar een prijskaartje aan vast hangt van € 500 per stuk, is het toch wel even slikken ... De mogelijkheden zijn gigantisch, maar de moeilijkheidsgraad evenzeer. Mogelijks moet je dergelijk materiaal toch maar overlaten aan de secundaire scholen.

Maar hoe vullen we dan robotica in de tweede en de derde graad in? Met de Aerobot: de Affordable Education Robot, ontwikkeld in Harvard. De Aerobot was speciaal ontwikkeld om scholen die het budget niet willen of niet kunnen vrijmaken te overtuigen om toch met robots in het curriculum aan de slag te gaan.

Het oorspronkelijke opzet was om de kostprijs te blokkeren op tien dollar, maar helaas is dit doel niet gehaald: de Aerobot is te bestellen voor 20 $, weliswaar verzending inbegrepen en zonder angst voor bijkomende invoerkosten.

De Aerobot maakt gebruik van trillende motortjes in plaats van wielen om te bewegen (denk aan de vibratiefunctie van je gsm), heeft optische sensors, een ingebouwde USB-aansluiting en de printplaat doet dienst als chassis.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 2e, 3e graad
BuLO
Wetenschappen en techniek
Secundair 1e graad A en B
InformaticaPAV - MAVO - GASV - ASPV
Lerarenopleiding
Categorie
Educatief (Leerling)
Trefwoorden
AerobotBeebotcodeprogrammerenrobotroboticaScratch