JClic : Digitale oefeningen maken

logo
Bron

Javaclic is een programma om oefeningen te ontwerpen. Het uiteindelijke resultaat is ofwel een serie op java gebaseerde en daardoor browser onafhankelijke webpagina's ofwel een bestand dat in de JClic player kan worden weergegeven.

In beide versies kan de leerling of student de oefeningen maken. De webpagina's kunnen gepubliceerd worden op een server en zijn daardoor van eender waar te raadplegen.

Javaclic biedt tal van mogelijke oefenvormen: associaties, tekstoefeningen en puzzels. Doordat het programma overweg kan met een waaier van formaten (rtf, txt, bmp, jpg, gif, png, mp3, mpg, QuickTime, Flash, ...) is het mogelijk een enorme variatie aan oefeningen te bedenken.

Bij de associatie-oefening is het de bedoeling dat de leerling twee elementen met elkaar combineert. Deze elementen kunnen zowel tekst, stilstaand of bewegend beeld of geluid zijn. Op die manier kunnen associaties tekst - tekst, tekst - beeld, tekst - geluid, beeld - geluid en stilstaand beeld – bewegend beeld gemaakt worden. Het aanmaken van deze associatie-oefening is relatief eenvoudig.

Bij tekstoefeningen springt ondermeer het 'dictee' als mogelijkheid naar voren. Uiteraard zijn ook de klassieke invuloefeningen en sorteeroefeningen mogelijk. De puzzels omvatten ondermeer een paar soorten schuifpuzzels en de elektronische vorm van de klassieke legpuzzel.

Bijzonder knap is de ingebouwde generator van rekenoefeningen. Dit is zeer bruikbaar om hoofdrekenen te toetsen of de woordenschat van de getallen in een vreemde taal in te oefenen.

JClic bestaat uit vier applicaties:

Clic author
Dit is de eigenlijke auteursomgeving: in deze tool kunnen oefeningen aangemaakt en aangepast worden. Het programma heeft tevens de nodige functies om de oefeningen te publiceren op het net. Dit auteursprogramma biedt ook de mogelijkheid om oefeningen gemaakt in oudere Clic-versies om te zetten in het nieuwe JavaClic-formaat.

Clic applet
Applet
dat het mogelijk maakt JClic-bestanden op te nemen in een webpagina.

Clic player
is een onafhankelijk programma dat de JClic-bestanden kan openen zonder dat de omweg naar een webpagina dient gemaakt te worden: de bestanden worden bekeken vanaf de lokale schijf (of het lokale netwerk): er is geen internetverbinding nodig.

Clic reports
Dit onderdeel is nog volop in ontwikkeling. Het zal gebruikt worden om rapporten van het leerlingenwerk te genereren: resultaten van de toetsen, gebruikte tijd, aantal pogingen ...

Johan Desloover
Leerkracht, Directie, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden alle
 vak niet vakgebonden
Info
Soort App of software
Publicatie30-05-2008
Nummer 730
Categorie
Ondersteunend (Leerkracht)
Trefwoorden
eTwinningfreewaregenerereninternationaalJavaClicJClicoefeningontwerpensourcevrije softwareictopkcopen brontalenuniverseel