Freemind : Mindmapping

Mindmapping is een visuele schematechniek die de expressie op papier of op computer vormt van de manier waarop ons brein het liefste leert. Het is een creatieve notatiemethode, waarbij het onderwerp centraal wordt getekend, om van daaruit een netwerk van sleutelwoorden en symbolen op te bouwen. Zo ontstaat een kaart (map) van je gedachten (mind).

Het induceert een tweewegverkeer tussen je persoonlijk notitieblad en je brein. Je gedachten vinden vlotter, sneller en spontaner hun reflectie op papier (output). Je gedachten herstellen zich sneller bij het opnieuw bekijken of bewerken van een Mind Map (geheugen –input).

Freemind is een editor voor mindmaps. FreeMind presenteert zich als een lege pagina waarin via een soort van tekstverwerker allerlei stukjes tekst en icoontjes (tekeningetjes) kunnen ingevoerd worden.

Specifiek voor het programma is de rangschikking van de tekstelementen in een boomstructuur, met takken, subtakken ...

Behalve met tekst kan de editor bijzonder goed overweg met kleuren en voorgeprogrammeerde vormen. De klassieke tekstopmaak (cursief, vet, tekstkleur, lettertype en lettergrootte) is aanwezig.

Een zijdelingse werkbalk bevat tal van icoontjes die het mogelijk maken de inhoud van een tekstblokje te markeren (smiley, vraagteken, uitroepteken, ...).

Accentueren van tekstblokken kan verder nog door middel van 'wolken', achtergronden e.d.m.

De verschillende takken van een boomstructuur kunnen met elkaar verbonden worden met pijlen. Het is mogelijk tekstblokken te accentueren. Het uiteindelijke resultaat kan geëxporteerd worden als een HTML-pagina (met verlies van veel van de opmaak) of in het specifieke .mm – formaat.

Via print screen kan de map als grafisch bestand worden opgeslagen en zo opgenomen worden in een tekstbestand.

Johan Desloover
Leerkracht, Directie, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
App of software
Gepubliceerd: 28-05-2008
Nummer: 739
Categorie
Educatief (Leerling) Algemeen beheer
Trefwoorden
brainstormingFreemindmind-mappingmindmapmindmappingnotetakingvrije softwareuniverseel