Gimp, Inkscape, Scribus


Het trio van programma's The Gimp, Inkscape en Scribus biedt alles voor gevorderde grafische vormgeving, met alleen maar volledig vrije software: beeldbewerking, desktoppublishing, maken van vectortekeningen, enzovoort.

De drie programma's worden reeds gebruikt in verscheidene commerciële activiteiten rond drukvoorbereiding, aanmaak van webpagina's, brochures en boeken, en hebben een grote en actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars.

The Gimp is een gevorderd beeldbewerkingsprogramma. Het biedt heel wat meer mogelijkheden dan eenvoudige beeldbewerkingsprogramma's voor kinderen, zoals TuxPaint, maar heeft bijgevolg ook een veel uitgebreidere en moeilijker interface.

Het aantal functionaliteiten is te lang om op te sommen. Enkele van de meest gebruikte zijn: vergroten/verkleinen, kleurpaletten, werken met lagen en editeerbare tekst, invoer en uitvoer naar tientallen bestandsformaten, talloze penselen en filters voor speciale effecten, ondersteuning voor eenvoudige animaties, …

The GIMP heeft ook een portable versie die je kan gebruiken van op ene USB-stick.

Inkscape is een vector-tekenprogramma, met het internationale standaardformaat SVG(Scalable Vector Graphics) als basis. Je kan natuurlijk beelden en tekeningen in talloze andere open formaten invoeren of uitvoeren,zoals Postscript, eps, Adobe Illustrator, png, jpg, bmp en tif.
Het programma biedt alle basistekenvormen aan, alsook transformaties ervan, gradiënten, groeperingen, lagen, tekst-op-pad, enzovoort.

Scribus is een desktoppublishingprogramma: het laat toe om rijke grafisch composities te maken van tekst en beelden, voor het aanmaken van een brochure, poster, boek, enzovoort. Je kan de vormgeving en kleuring van de teksten, indien je wenst, letter per letter aanpassen, je kan de teksten op complexe manieren rond figuren weven, je kan tekst laten doorlopen over verspreide kolommen, enzovoort.
De uitvoer kan gebeuren in de allerlaatste PDF-versies, en is geschikt voor professioneel gebruik door drukkerijen. Scribus laat ook toe om Javascript in PDF-documenten te integreren, bijvoorbeeld voor interactieve animaties of invulformulieren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Andere functie

Ontdek ook