Gemeenschappelijk ERK voor Moderne Vreemde Talen

logo

De Raad van Europa lanceerde in 2001 het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen: Leren, Onderwijzen, Beoordelen (het ERK). Sindsdien gebruiken heel wat landen van Europa dit referentiekader om de taalvaardigheid van jongeren in het leerplichtonderwijs te beschrijven en te meten. Onderwijsoverheden koppelen hun curricula vreemde talen en hun landelijke toetsen aan de niveaus die in het kader beschreven worden.

Dankzij het ERK kunnen we over taaldoelstellingen en niveaus praten en is een transparante rapportering mogelijk voor alle talen, over alle grenzen heen en in alle sectoren. Voor de leerder, de lesgever, de lerarenopleider, … is het een handig instrument bij het positioneren en op elkaar afstemmen van hun werkzaamheden en vaardigheden. Het ERK biedt iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij het onderwijzen van vreemde talen een kader tot reflectie op de huidige lespraktijken en de praktische noden van de taalleerder.

Op de Talentweedaagse in september 2007 stelde mevrouw Marleen Coutuer het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen voor.

Dit ERK biedt een door de Raad van Europa vastgesteld kader van niveauomschrijvingen voor onderwijs van moderne vreemde talen in Europa.

Het ERK onderscheidt zes beheersingsniveaus van een vreemde taal: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Elk van de zes niveaus wordt beschreven aan de hand van een reeks descriptoren of zinnen ('can do's') die uitdrukken wat iemand op elk niveau moet kunnen doen met een taal in de zes vaardigheden: spreken, schrijven, luisteren, lezen, mondelinge en schriftelijke interactie.

De deelnemersbundel bevat een presentatie, een tabel met de globale schalen voor de gemeenschappelijke referentieniveaus, twee beschrijvingsschema's voor zelfbeoordeling en een overzicht met nuttige links over het ERK en het Europees Taalportfolio.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook