Taal en talen in een grootstedelijke context

logo

De grootstad is bij uitstek meertalig en multicultureel. Jongeren gebruiken er buiten school vaak andere codes om te communiceren. De school is de voornaamste plaats waar ze het Nederlands horen. Scholen in grootsteden hebben dikwijls ook grotere problemen met zittenblijvers, de doorstroom van basis naar secundair, de negatieve waterval en de ongekwalificeerde uitstroom in het secundair onderwijs.

Deze specifieke grootstedelijke context vormt een enorme maar boeiende uitdaging voor scholen om jongeren te ondersteunen in het verwerven van de nodige schoolse (taal)vaardigheden.

Op de talentweedaagse in 2007 stelden de directeurs van 2 scholen hun projecten in verband met taal en talen in de grootstedelijke context voor: Petrus Van den Cruyce van de Scholengemeenschap Sint-Gorik in Brussel en Karin Heremans van het Koninklijk Atheneum Antwerpen.

Gezien de multiculturele situatie waarin zowel de school uit Molenbeek als die uit Antwerpen zich bevinden dringen zich speciale projecten op, zowel voor het Nederlands als de Moderne Vreemde Talen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan