An inconvenient truth : Practising language skills

In het Onze-Lieve-Vrouwcollege Campus Centrum te Zottegem behandelden de leerkrachten vakoverschrijdende thema’s als milieueducatie en opvoeden tot burgerzin in een geïntegreerde les rond de documentaire ‘An Inconvenient Truth’.

Leerlingen uit het zesde jaar Secretariaat-talen (tso) werkten in deze modelles geïntegreerd aan Engelse taalvaardigheid en vakoverschrijdende thema’s als milieueducatie en opvoeden tot burgerzin.

Zij deden dat op een actieve en communicatieve manier. Door deze benadering krijgt het leren van een vreemde taal een functioneler karakter en wordt de motivatie van de leerlingen positief beïnvloed.

Mevrouw Carla Van De Perre kwam het project voorstellen op de Talentweedaagse « de lat hoog voor talen » in september 2007. Meer informatie over deze les vind je hier en in de bijlagen in pdf-formaat.

Aan de hand van een stellingenspel werd de voorkennis geactiveerd in spreek- en luistervaardigheid.

Vervolgens werden de leerlingen verdeeld in duo’s om één van de vijf hoofdstukken uit ‘Global Warming Information pack for schools in Belgium’, een informatiebrochure uitgegeven door de Britse ambassade, te lezen en te schematiseren.

In groepen van vijf wisselden de leerlingen daarna informatie uit om manier een schema van de volledige tekst samen te stellen.

Nadat zij hier hun kennis uit de lessen Nederlands ook in Engels konden toepassen stelden zij hun groepswerk voor aan de anderen.

Als afsluiter kregen ze een invuloefening om te tonen dat ze de tekst en het probleem van de opwarming begrepen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
EngelsAardrijkskunde
Info
Artikel
Bijgewerkt: 10-12-2008
Nummer: 10109
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
An Inconvenient TruthGeïntegreerde taaltaakmilieutaal-en talenbeleidtalen