Taalcoaches in Nederland

De site www.hetbegintmettaal.nl roept Nederlanders op om taalcoach te worden voor anderstaligen, om zo de inburgering op een niet-schoolse manier te bevorderen.

Nederland kent verschillende initiatieven waarbij vrijwilligers één-op-één contact hebben met een deelnemer (de zogenaamde maatjesinitiatieven).

Een taalcoach is een vrijwilliger die iemand helpt met het leren van de Nederlandse taal. Dit gebeurt vooral door de taal in de praktijk te oefenen.

De taalkoppels kunnen de bezigheden samen bepalen. Dit kan variëren van een bezoek aan een museum of de bibliotheek tot naar het gemeentehuis gaan om iets af te handelen, of gewoon te praten.

Iedereen kan taalcoach zijn: student, gepensioneerde, een collega of een moeder van school.

Taalcoach zijn is leuk en leerzaam, omdat je als coach je eigen samenleving eens ziet door andermans ogen.

Afhankelijk van de werkwijze van de organisatie komt de coach 2 à 3 uur per week of twee weken bij de deelnemer en ze trekken meestal zes tot twaalf maanden met elkaar op.

Er zijn al veel organisaties in Nederland die werken met taalcoaches zoals Gilde SamenSpraak, Vluchtelingenwerk Nederland, Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties, Rode Kruis Nederland en Humanitas. Ook het Oranje Fonds ondersteunt veel projecten, de zogenaamde maatjesprojecten.

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
basiseducatie
NT2
secundair volwassenenonderwijs
NT2
Info
Artikel
Bijgewerkt: 19-11-2008
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
activiteitanderstaliganderstalig NT2inburgereninburgeringinformeel lerenmaatjesinitiatiefmaatjesprojectNederlandsnieuwkomerpraktijktaaltaalcoachtaalkoppeltaalmaatjevrijwilligertalen