Duits in TSO en BSO : Kansen en uitdagingen

Op de talentweedaagse in 2007 kwam mevrouw Martine Gillis het belang van het Duits onderstrepen.

Om te beginnen is de kennis van het Duits economisch belangrijk : 110 miljoen Europeanen hebben Duits als moedertaal, Duitsland is de derde economie van de wereld, onze grootste afnemer en de belangrijkste afzetmarkt in Europa.

Bovendien is Duits is één van de drie officiële landstalen en zijn Duitsland en Duitstalige landen populair als reisbestemming en stelt ook Klasse (nummer 145) : “Wie op school geen Duits leert, leert het nooit meer”.

Op de opmerkingen dat het moeilijk is leerlingen te motiveren voor Duits, antwoordt mevrouw Gillis dat de leerkracht vooreerst het vooroordeel 'Duits is een moeilijke taal' moet wegwerken.

Leerlingen zien ook het belang in door contacten met Duitsland en de Oostkantons en bedrijven in de buurt waar Duits belangrijk is.

Mevrouw Gillis heeft ook een aantal tips : Het is belangrijk dat de leerlingen actief bezig zijn met reële vakinhouden en functionele aanbreng van grammatica. De nadruk moet daarbij liggen op het proces. Leerkrachten kunnen gebruik maken van de beeldcultuur en de actualiteit.

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bso 3e graad
tso 2e, 3e graad
Duits
Info
Artikel
Bijgewerkt: 09-12-2008
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
duitseconomiehandellandstaalmotiveren voor Duitstalen