Franse les langs muzische weg

Taal is een middel om te vertellen, te zingen, te spelen, uit te beelden... Ook de vreemde taal. Volgens de eindtermen voor het basisonderwijs leren de kinderen tijdens het vreemde taalverwervingsproces 'communiceren', de taal gebruiken en toepassen in concrete taalsituaties. Muzische activiteiten en variatie in werkvormen motiveren de kinderen en stimuleren hun affectieve geheugen, waardaar ze leerinhouden gemakkelijker kunnen verwerven. Grammatica en woordenschat zijn daarbij bouwstenen maar geen doel op zich en worden best gekoppeld aan concrete taalhandelingen. Hoe kan je de kinderen helpen om van bij de start tot een correcte uitspraak te komen? Hoe kan een muzische aanpak bijdragen tot het verhogen van de leereffecten? 

Anja Deveugle presenteerde op de talentweedaagse in 2007 muziek als middel om kinderen op een speelse manier in contact te brengen met Frans. Ze licht enkele activiteiten kort toe om Frans op een muzische en communicatieve manier aan te leren.

Doordat het vak muzische vorming een beroep doet op de zintuigen, de verbeeldingskracht en de gevoelens is het een goed middel om kinderen te leren communiceren en een invloed uit te oefenen op elementen die van groot belang zijn voor de taalverwerving.

In de presentatie toont ze de krachtlijnen van muzisch Frans. 

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Frans
Info
Artikel
Bijgewerkt: 09-12-2008
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal Informatie - Bespreking
Trefwoorden
bewegingcommunicatiefrançaisintuïtieklankmuziekmuzische vormingzingenzintuigentalen