Hoe een talenbeleid ontstaat en groeit : Secundair onderwijs

Deze praktijkstudie (talentweedaagse, 2007) portretteert hoe het Redingenhof zijn taal- en taalvakkenbeleid aanpast omwille van het groeiend aantal meertalige allochtonen én de afname van de abstracte cognitieve taalvaardigheid bij autochtone leerlingen. Hierbij legt de school specifieke accenten op zowel het micro-, het meso- als het macroniveau.

Het ontwikkelen van ‘talenquests’, het aanreiken van de nodige leer- en remediëringsmiddelen, de ingebruikname van trefwoordenregisters, de optimalisering van de professionalisering van de leraren, de aanpassingen van de lessentabellen, de invoering van Engels in het bso, het werken met “streaming” in het tso, het ontwikkelen van een “Bijzondere TalenKlas” en het aanstellen van twee taalcoördinatoren zijn slechts een greep uit de structurele en inhoudelijke aanpassingen die het Koninklijk Atheneum de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.

Kaat Vandensavel van het KA “Redingenhof” te Leuven presenteert het taal- en talenbeleid op haar school; ze bespreekt daarbij de rol van het GOK-team, de pedagogisch-didactische en personeelsbeleidsmatige initiatieven.

Een greep uit de beleidmaatregelen van deze school : niveaubepaling Nederlands, instaptoetsen voor Moderne Vreemde Talen, samenwerking met de bedrijfswereld, ondersteunend ICT-materiaal, intensivering van keuzebegeleiding, terbeschikkingstelling van leer- en remediëringsmiddelen enz.

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
NederlandsOKAN - NT2
Info
Artikel
Bijgewerkt: 09-12-2008
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
GOKinstaptoetstaalbeleidtaalportfoliotaaltoetstaalvaardigheidtalen