Taaltoetsen als ondersteuning van het talenbeleid

Om greep te krijgen op de beginsituatie van leerlingen in taalheterogene klassen is het aangewezen te meten waar de leerlingen staan.

Wat taalheterogeniteit betreft, springt Brussel in het oog. Het Brussels Ondersteuningscentrum Secundair Onderwijs (BROSO) ontwikkelde een aanpak om de beginsituatie van leerlingen in kaart te brengen zodat schoolteams er hun talen- en zorgbeleid en hun onderwijspraktijk op kunnen afstemmen en kunnen zorgen voor een betere taalvaardigheidsontwikkeling. Er bestaan allerlei taaltoetsen die minder of meer geschikt zijn voor het meten van de specifieke beginsituatie.

Feitelijke vaststellingen en de wijze waarop schoolteams, maar ook begeleiders en ondersteuners erop inspelen maken deze Brusselse ervaring zeer leerrijk. Ook in andere steden van Vlaanderen is de schoolbevolking vaak zeer heterogeen samengesteld. Een gezamenlijke systematische aanpak ontbreekt echter nog vaak. Dat sluit niet uit dat sommige scholen zelf het heft in eigen handen nemen en via taaltoetsen greep trachten te krijgen op het talenbeleid. Dat is het geval in het Onze-Lieve-Vrouwcollege in de Gentse deelgemeente Ledeberg.  

Veerle Boelens van het OLVC – Ledeberg en Helga De Braekeleer van BROSO vzw - Brussel presenteerden op de talentweedaagse (Gent, 2007) het gebruik van taaltoetsen als hefboom voor het talenbeleid en als input voor het opstarten van begeleiding op maat.

Ze verwijzen naar diverse bestaande testen zoals de TAS, TIST en TASAN, GeSiWo en Diataal.

Daarnaast geven zij hun visie over de mogelijkheden en knelpunten, en ze formuleren adviezen op micro-, meso- en macroniveau. Ze wijzen o.a. op het belang van een bewust algemeen taalbeleid, een goede keuze van leermethodes, werkvormen en evaluatieprincipes, het belang van zelfevaluatie enz.

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Nederlands
Info
Artikel
Bijgewerkt: 09-12-2008
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
Brussels onderwijsGOKondersteuning van het talenbeleidplurilingualismSchooltaaltaalbeleidtaaltoetsentasTasanTISTtalen