Op ontdekkingsreis in het land van Frans

In de basisschool de Bosmier in Balen gaat men op ontdekkingsreis in het land van Frans…

Je vindt in deze presentatie (talentweedaagse, 2007) de visie op initiatie Frans, de praktische uitwerking, een verwijzing naar de daarvoor gebruikte leermiddelen en de jaarplanning Frans.Via versjes, liedjes, spelletjes, handpop, een memory, kleurplaten en prentenboeken wordt op een speelse manier aan taalinitiatie gedaan.
Gedurende 25 minuten per 2 weken komt een kleuterleidster de spelletjes, die de jaarplanning van de thema's volgen- begeleiden. De klastitularis herhaalt de versjes, liedjes enz. één keer per week.

Naast het praktijkvoorbeeld uit de Bosmier, is er ook een presentatie van Anja Deveugle, PEDIC-nascholer en projectmedewerker 'Muzisch Frans in BaO' en 'Brug Frans'.

De krachtlijnen en bouwstenen van talensensibilisering en taalinitiatie werden kort toegelicht aan de hand van enkele voorbeelden voor Frans als vreemde taal. Taal, en dus ook een vreemde taal, is een middel om te vertellen, te zingen, te knutselen, te spelen, uit te beelden.

Bij talensensibilisering en taalinitiatie gaat het niet om het ‘leren’ van een vreemde taal. Het gaat erom de taal te verkennen, intuïtief te verwerven en een positieve attitude ten aanzien van die taal aan te wakkeren. Daarom is spelen met en exploreren van die taal op een muzisch creatieve manier erg belangrijk.

Deze aanpak legt namelijk een gunstige basis om de taal (talen) nadien aan te leren. De leerkracht kan een beroep doen op verschillende muzische expressievormen om op ontdekkingsreis te gaan in de gelijkaardige, maar anders klinkende wereld van die taal. Mimisch en zintuiglijk werken, spelen met klanken om tot een natuurlijke uitspraak te komen, motiverende doelactiviteiten aanbieden… maken allemaal deel uit van een geslaagd vroeg vreemdetalenaanbod.

 

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Frans
Info
Artikel
Bijgewerkt: 09-12-2008
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal Informatie - Bespreking
Trefwoorden
françaishandpopliedjesmuzischontdekkingsreisspelletjesTaalinitiatietaalinitiatie Franstalensensibiliseringversjestalen

Ontdek ook