Trek je talige schoenen aan : Taalvaardigheidsonderwijs in BaO

Tijdens deze sessie op de talentweedaagse (september 2007) stelden twee scholen inspirerende praktijkvoorbeelden voor van hoe men taalvaardigheid bij leerlingen kan opbouwen. Kinderen moeten namelijk voldoende taalvaardig zijn om van het aangeboden onderwijs te kunnen gebruikmaken: ze moeten kunnen luisteren naar instructies bij een doe-opdracht, kunnen uitleggen wat ze tijdens groepswerk gedaan hebben, kunnen schrijven over eigen ervaringen, een verhaal kunnen lezen…

Taalvaardigheidsonderwijs staat voor álle inspanningen die een schoolteam doorheen het onderwijscurriculum doet om die taalvaardigheid bij haar leerlingen te ontwikkelen. Die inspanningen beperken zich uiteraard niet alleen tot de taallessen. Als kinderen voldoende mogelijkheden tot interactie krijgen in een positief en veilig klasklimaat, zullen ze hun taal gebruiken in motiverende en uitdagende situaties. Door op zo'n taakgerichte manier met taal om te gaan, vermijdt de leraar dat taal voor de leerlingen een struikelblok vormt in hun schoolsucces.

In de presentatie vind je concretere informatie over de manier waarop de Gemeentelijke Basisschool van Brakel en de Vrije Basisschool Berkenboom uit Sint-Niklaas dit beleid in de praktijk omzetten.

De presentatie werd gegeven door Saska Timmermans van het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven, Jacqueline Hoedaert, directeur van de Gemeentelijke Basisschool Klavertje Vier in Parike en Kris Zaman, directeur van de Vrije Basisschool De Ritsheuvel in Belsele.

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Nederlands
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
NederlandsAnderstalige nieuwk. - NT2
Info
Artikel
Bijgewerkt: 29-06-2009
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal Informatie - Bespreking
Trefwoorden
functioneel taalgebruikOKANopen leercentrumSchooltaaltaaltaal-en talenbeleidtaalbeleidtaalvaardigheidtaalvaardigheidsonderwijsTalenbeleidzaakvaktalen