Netvibes : Proeftuin voor 8-12.info


Bron

Met slechts drie woorden maakt Netvibes zijn ambities duidelijk: 'Re-mix the web'. Dat kan letterlijk, via allerhande widgets om rss-feeds, sites of onderdelen van sites, eigen geschreven teksten of programma's, fotokoppelingen, filmpjes en nog veel meer waardevolle en handige zaken in eigen pagina's naast elkaar te plaatsen. Zo maakt Netvibes het werkelijk mogelijk het web direct en visueel te remixen naar eigen smaak en behoefte. Zonder tussenkomst van bookmarks.

Ik gebruik Netvibes nu ongeveer een jaar als achtergrondsite met toelichtingen, extra's, een miniblog en als proeftuin voor 8-12.info. Netvibes is door zijn variabiliteit weliswaar minder overzichtelijk dan de andere 'social bookmarker' die ik waardeer: Symbaloo. Netvibes is erg stabiel en vooral bijzonder goed te personaliseren.

Elke Netvibesaccount start met een privédomein van waaruit je een openbare pagina kunt laten ontstaan. Bijzonder bruikbaar is dat tabs (subpagina's) en modules (pagina-onderdelen) van andere desktops kunnen worden geïntegreerd in een eigen persoonlijke desktop. Ook onderling tabs en modules uitwisselen is mogelijk.

Hieronder een greep uit de tabs in mijn opzet bij www.netvibes.com/8-12. Elke subpagina heeft trouwens een eigen webadres. Dat is heel handig voor verwijzingen.

1. Welkom:
Mijn 'ontvangstpagina' met een blog die ik sinds kort gebruik voor mededelingen (reacties welkom) en verwijzingen naar andere activiteiten.

3. Handig zoeken
Op deze 8-12 netvibespagina is een proef te vinden met 'handig zoeken'-onderwerpen van 8-12.info.
'Algemeen' zoekt via Google in o.a. SchoolTV, Kennisnet, Jeugdbieb en Wikikids.
'Dieren' maakt gebruik van natuursites voor kinderen.
Eind november heb ik 'Proefjes & Techniek', 'Heelal en Ruimtevaart' en 'Geschiedenis' toegevoegd. In de loop van dit jaar komen er steeds een paar onderwerpen bij.
Suggesties en feedback over het gebruik graag aan vind@8-12.info. Bij voorbaat dank.

5. Tuin in de stad: Een proef met mijn vijfjarig fotoproject om alle planten en een aantal dieren uit mijn tuin in alle stadia en in alle seizoenen vast te leggen.

In tegenstelling tot 8-12.info, dat uitdrukkelijk direct voor kinderen is, zijn mijn Netvibespagina's ook gevuld met zaken die alleen voor leerkrachten interessant zullen zijn. Je vindt er buitenlandse sites, de Kijk, die ik vanwege de hoeveelheid reclame niet via 8-12.info wil verspreiden of de grappige Schotse filmpjes over het periodiek systeem. Ik bied er informatie aan over mijn Dramatori en verhalen.

Op 8-12.info staat geen link naar Netvibes, omgekeerd uiteraard wel.

Netvibes is net als Symbaloo gratis te gebruiken. Ik denk overigens dat Netvibes ook direct voor kinderen mogelijkheden biedt. Er is geen push-stroom van volwassen content die dat in de weg zou staan.

Maarten Sprenger
8-12.info

Maarten Sprenger
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager
lager
lager
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 02-12-2008
Nummer: 10370
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
internetNetvibessocial bookmarkerSymbalooweb2.0widgetveilig online