Een kleine toelichting bij 8-12.info

Foto Toegevoegd door Maarten Sprenger op 02.12.2008
Artikel

Onder het motto 'zoeken naar wat je zelf kan begrijpen' bundel ik zoekmachines voor kinderen, zoals Meester Sipke, Netwijs en een aantal Nederlandse bibliotheken op www.8-12.info. Ook zijn er links naar kwaliteitsites rond de schoolvakken te vinden, met klassiekers en nieuwkomers. En er staan dieplinks naar de lagere schoolpagina's van ondermeer Schooltv en Klokhuis.

Mijn website is gemaakt voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Bij acht begint de leesvaardigheid die nodig is voor internetinformatie. Ik richt me vooral op het lager onderwijs waar ik zelf ook in werkzaam ben. Mogelijk begin ik later aan een versie van 12-16. Het lijkt er op dat internet gesneden koek is voor jonge mensen, maar mijn ervaring is eerder dat het een 'klik en run' is, snel kiezen zonder veel verdieping.

Er zijn veel onderwijspleinen en weinig of geen portals die uitsluitend voor kinderen zijn. Bijna overal wordt leerkrachtinformatie gemengd met kinderinformatie. Bovendien is er vaak veel ongewenste reclame.

8-12.info is samengesteld volgens deze criteria:
- kindvriendelijke informatie en eenvoudig taalgebruik
- een visueel heldere interface
- goede interactiviteit en duidelijke feedback op wat je doet
- veilig: geen commercieel georiënteerde sites.

Dit maakt dat kinderen er zowel op school als thuis probleemloos op rond kunnen kijken. 8-12.info is zowel te gebruiken door internetbeginners als door de gevorderden Er staat bondige uitleg op over hoe je simpel en veilig informatie kunt vinden op het web. Vrijwel alle gelinkte sites zijn echt voor kinderen ontworpen. De verzameling is niet compleet, maar overzichtelijk en actueel. Ik ben er overigens trots op dat inmiddels een derde van de bezoekers uit België komt.

Ik ontvang graag wensen en andere feedback.

Maarten Sprenger
8-12.info


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 2e, 3e graad
Niet vakgebonden
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
8-12.infointernetsurfenzoekenzoekmachineveilig online