Symbaloo : Desktop voor 8-12 en verhalendesktop

Foto Toegevoegd door Maarten Sprenger op 10.12.2008
Artikel

Symbaloo is een krachtige en simpele 'social bookmarker': desktops voor bookmarks en rss-feeds die op elke computer gebruikt kunnen worden. Symbaloo verschilt van andere social bookmarkers zoals Netvibes door de strakke opzet. Symbaloo werkt met icoonachtige blokjes in een eenvoudig rooster. Het heeft op het beeldscherm overeenkomsten met wat ik al een paar jaar (maar niet interactief) bij www.8-12.info doe. Ook in Symbaloo kunnen de links visueel in een omgeving van soortgelijke zaken gezet worden. De lay-out is helder en overzichtelijk en alles is eenvoudig terug te vinden. De slogan van Symbaloo is: 'start simpel'. De Symbaloo-desks zijn bijzonder geschikt als startpagina voor digitale schoolborden.

Onderwijsdesks
Voor Symbaloo heb ik twee onderwijs-webmixen gemaakt:
- De webmix voor 8-12.info (links voor kinderen van acht tot twaalf jaar) werd een combinatie van de belangrijkste kindvriendelijke zoek-en-vindplaatsen en links naar 8-12-informatie.
- De verhalen-webmix is in feite een nieuwe interface voor de rijk gesorteerde VolksverhalenAlmanak uit Arnhem (meer dan 1700 verhalen). Deze site met wereldvolksverhalen wordt in het onderwijs veel gebruikt.

Abonnement
De eigenaar van een openbare webmix bij Symbaloo kan zorgen dat de gebruikers een update krijgen. De gebruiker kan daarbij kiezen: bewaar ik de oude en wellicht allang aangepaste webmix en zet ik de nieuwe ernaast, of schrijf ik de oude over. Deze abonnementsvorm met keuzemogelijkheid is voor de 8-12 een prima optie. Nieuwe links en ontwikkelingen zoals de 'handig-zoeken' thema's kunnen worden ingepast. De gebruiker kan naar wens elementen uit de nieuwe desk overnemen.

Iconen
Onderwijssites hebben niet altijd een eigen icoon beschikbaar voor Symbaloo (veel andere bedrijven en organisaties wel). Symbaloo levert zelf prefab iconen waaraan je naar believen tekst kan toevoegen. Het is ook mogelijk om zelf herkenbare plaatjes te uploaden naar Symbaloo via een simpel kies en klik-menu. Let daarbij wel op de leesbaarheid van de tekst in een icoontje.

Tot slot heeft Symbaloo een aparte plug-in, de Symbaloo-bookmarker. Zo kan je sites eenvoudig aan je desktop toevoegen. Let op: om de webmixen te bewaren moet je een kosteloze account aanmaken. Symbaloo werkt via hetzelfde principe van affiliate marketing als AdWords van Google, met dit verschil dat hier geen extra advertenties opduiken. Je kiest zelf voor het gebruik van de webmixen. Meer info vind je op http://www.8-12.info/meer/page907.html.

Maarten Sprenger
8-12.info


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 2e, 3e graad
BuLO
Niet vakgebonden
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
desktopsocial bookmarkerSymbaloovolksverhaalweb2.0zoekmachine