Robert Cailliau: Vlaamse uitvinder WWW krijgt Gouden Penning


Sommigen zullen het niet beseffen, maar mede dankzij de Vlaming Robert Cailliau zullen we vandaag en morgen de hele wereld op ons computerscherm kunnen zien.

Robert Cailliau, geboren in Tongeren, is mede-uitvinder van het www: wereld wijde web.
Hiervoor gaat hij op zaterdag 13 december in het Paleis der Academiën in Brussel de Gouden Penning 2008 van "de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten" krijgen.

De Gouden Penning wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die hun bijdrage leverden voor het aanmoedigen en verspreiden van wetenschap en kunst.

Hij werkte, samen met de Brit Tim Berners-Lee, als onderzoeker aan het Europese onderzoekscentrum voor deeltjesfyisca in Genève (CERN).
In die jaren 80, begin jaren 90, was hij mee verantwoordelijk voor de ontwikkeling van: html en http (= hyperteksttechnologie).

Sinds 1980 is hij Doctor Honoris Causa van de Gentse Universiteit. Hij studeerde er af als burgerlijk werktuigkundig en elektrotechnisch ingenieur.

Aan de Amerikaanse Universiteit van Ann Arbor (Michigan) behaalde hij de titel van Master of Science in de computer, informatie- en controlewetenschappen.

Tijdens zijn legerdienst schreef hij reeds eenvoudige Fortran-programma's om troepenbewegingen te simuleren.

Sinds 1974 was hij verbonden aan het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek in Zwitserland. In die jaren bestond al een eenvoudig internet. Er waren grote mainframes in de kelders van universiteiten waar specialisten aan technieken voor het opvragen of doorsturen van informatie werkten. Als een van de eersten gebruikten hij mobiele codes en ontwierp tevens een "Java" avant la lettre: een besturingssysteem voor computers en tevens programmeertaal.

Hij startte met een web-gebaseerd project van de Europese Commissie voor informatieverspreiding in Europa in 1993. In 1994 organiseerde hij de eerste internationale www-conferentie bij CERN. In 2006 verliet hij het CERN. Hij ontwikkelde ook het W3C, het world wide web consortium, samen met andere collega's.

Nu woont hij vlakbij Genève in Frankrijk.

Op een website vond ik nog wat info in de aard van:
Hij had nog andere primeurs: de eerste Macintosh browser. Geen enkel Europees bedrijf zag  zijn ideeën. De Amerikanen zouden met "de knowhow" gaan lopen zijn. Zo ontstond de mythe dat internet een louter Amerikaanse uitvinding is.

Dank aan dergelijke pioniers.

Wie meer info wil: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/cultuur%2ben%2bmedia/1.423399

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Preventieadviseur, …