MENS 69 : Seksueel overdraagbare aandoeningen

Toen Darwin 150 jaar geleden de dynamiek van de seksuele driften in kaart bracht, sprak de goegemeente over venerische ziekten. Niet in het openbaar, maar fluisterend in de coulissen. Het ging dan vooral om de twee klassiekers: gonorroe en syfilis. Begin van de twintigste eeuw noemt men de dingen bij de echte naam: geslachtsziekten. Ook genitale wratjes, herpes en andere kiemen komen in beeld.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw verandert het kransje venerologen de naam van hun discipline in seksueel overdraagbare aandoeningen, of soa's. Het klinkt bijna aaibaar, wat blikschade tijdens het seksuele verkeer. Kan gebeuren... niets aan de hand, want onschuldig of behandelbaar.

Maar hiv zet midden jaren tachtig de puntjes op de i. Het seksueel verkeer is opnieuw dodelijk en dat op een dramatische manier: jonge mensen maken een lang en pijnlijk stervensproces door. Aids is niet alleen een nieuwe ziekte, maar ook een maatschappelijke schok. Veilig vrijen is voor het eerst sexy, want niemand wil doodgaan als gevolg van een liefdesdaad. Wat pientere venerologen niet konden, deed hiv in zijn eentje: het condoom op de agenda zitten van elke liefdesbijeenkomst.

Kit Ting Lau
Administratief personeel, Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
BiologieLichaamszorg - Personenzorg
Info
Artikel
Bijgewerkt: 20-02-2009
Nummer: 11321
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
aidsDarwingeslachtsziektegezondheidseducatieMENS 69seksseksueel overdraagbare aandoeningensoa