Cmaptools : Digitale leermiddelen

Mindmapping is een techniek waarbij gedachten op papier worden gezet zoals ze iemand te binnen schieten: niet lineair of op enige andere wijze geordend maar chaotisch en willekeurig. Door de ideeën op een bepaalde manier op het veld te plaatsen en te verbinden met lijnen wordt binnenin dit ruwe materiaal ordening en samenhang aangebracht. Dit gebeurt op een visuele en daardoor overzichtelijke manier. Bovendien kunnen elementen op ieder ogenblik worden gewijzigd, toegevoegd, weggelaten, uitgebreid enz.

Bij het traditionele mindmapping is alles gecentreerd rond één kernwoord of -idee. Conceptmapping voegt een nieuwe dimensie hieraan toe, nl. het samenvoegen van verschillende centrale punten tot één geheel. Zo wordt het mogelijk complexe processen of algoritmes visueel weer te geven en te ordenen. Bovendien kunnen andere documenten uiterst gemakkelijk worden geïntegreerd in de vorm van hyperlinks, waardoor een concept map een levende verzameling van gegevens en relaties wordt.

Cmap Tools werd ontwikkeld door het Institute for Human and Machine Recognition van de University of West Florida. Het wordt gratis ter beschikking gesteld en bestaat in versies voor Windows, Mac OSX en Linux.

Na de start van het programma begint men via het menu 'File > New Cmap' met een nieuw project. Een nieuw leeg venster wordt geopend waarin men dubbelklikt om een eerste kern (concept) aan te maken. Als men een element of object aanklikt, verschijnt er bovenaan een rechthoek met pijltjes erin. Door deze aan te klikken en te slepen creëert men vliegensvlug nieuwe objecten die via pijlen verbonden zijn en van een tekst kunnen worden voorzien. Ieder object, pijl, lijn of tekst kan afzonderlijk worden opgemaakt en veranderd qua lettertype, kleur, lijnsoort en -dikte enz. Dit alles gebeurt vrij eenvoudig.

Andere bestanden (resources) kunnen makkelijk aan het project worden toegevoegd via slepen naar het Views-venster. Als men ze integreert in de Cmap wordt een hyperlink aangemaakt waarmee ze worden geopend. Op die manier kan een Cmap een verzameling zijn van een hele collectie gegevens van verschillende types. Het project kan worden opgeslagen als een Cmap en later opnieuw bewerkt worden. Het kan ook geëxporteerd worden als webpagina of als afbeelding (en zo worden opgenomen in een tekstdocument).

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 27-04-2009
Nummer: 12115
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
Cmaptoolsconceptmappendigitale leermiddelenICTmindmapmindmapping