Le français ... en musique : Nascholing Frans voor de basisschool

Op 18 maart 2009 nam ik deel aan een nascholing Frans voor de basisschool, met als titel: Le français ... en musique.

Deze nascholing werd georganiseerd door de culturele dienst van de Ambassade van Frankrijk samen met het Departement Onderwijs en Vorming en de verschillende onderwijsnetten, onder de noemer Formaprim.

Deze cursussen zijn praktijkgericht en interactief en gaan uit van een communicatieve, creatieve en ludieke benadering van het lesgeven.  Hun bedoeling is zowel leerkrachten als leerlingen vertrouwd te maken met de taal, en aan te tonen hoe leuk Frans (aan)leren kan zijn. 

We startten met een opwarmertje: om te zingen moet je je lichaam wat voorbereiden.  Deze les kan door de onderwijzer(es) al gebruikt worden als een luisterles Frans, waarin eenvoudige bewoordingen uitleggen wat de leerling precies moet doen: zich groot maken, zich klein maken, de buikademhaling gebruiken.  Dit begrijpen is makkelijk omdat alles gevisualiseerd kan worden. 

Daarna leerden we een melodie noteren en nazingen.  Ook hier waren de instructies weer kort, duidelijk en makkelijk over te dragen aan de kinderen. 

De hele namiddag verliep in het Frans, zodat ook de leerkrachten van de basisschool hun luister- en spreekvaardigheid oefenden en daarbij vooral de schrik overwonnen om Frans te spreken. 

Toen kwamen de opdrachten voor actief taalgebruik.  Zo leerden we onder andere delen van een liedjestekst vervangen door nieuwe zinnen, oefenden we tongbrekers en maakten we een melodie op een bestaande tekst. 

Bij elk deel van de sessie volgden didactische tips en originele uitwerkingen.  

Mevrouw Liesbeth Martens begeleidde zelf op gitaar, wat de stemming er zeker in bracht. 

Hoewel het publiek divers was (zowel onderwijzers uit de derde graad lager onderwijs als leerkrachten die aan taalinitiatie deden met kleuters of kinderen uit eerste of tweede graad) leek iedereen zich te amuseren en ideeën op te doen. 

Volgend jaar wordt deze sessie herhaald en komt er ook een Le français ... en musique 2. Ik had alvast de indruk dat de deelnemers zich ook daar zouden voor inschrijven. 

Van dezelfde nascholers is er binnenkort ook Flamme en Croque-français.  Volgens mij niet te missen!

 

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Frans
secundair 1e graad a en b
Info
Artikel
Bijgewerkt: 25-03-2009
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
chansonjeumelodiemusiqueMuzisch-creatieve vormingnascholingpoezieritmespelTaalinitiatietalensensibiliseringzingentalen