24. e-Mindmaps : Digitale leermiddelen secundair

Mindmapping is de expressie op papier of op computer van de manier waarop ons brein het liefste leert. Het is een creatieve notatiemethode, waarbij het onderwerp centraal wordt getekend, om van daaruit een netwerk van sleutelwoorden en symbolen op te bouwen.

Zo ontstaat een kaart (map) van je gedachten (mind). Het induceert een tweewegverkeer tussen je persoonlijk notitieblad en je brein. Je gedachten vinden vlotter, sneller en spontaner hun reflectie op papier (output). Je gedachten herstellen zich vlotter en sneller bij het opnieuw bekijken of bewerken van een Mind Map (geheugen – input).

Met een softwareprogramma verloopt het opstellen en aanpassen van een mindmap nog vlotter en efficiënter dan wanneer het enkel op papier gebeurt.

Mindmapping werd bedacht door Tony Buzan (1942 London), psycholoog, pedagoog en expert op het gebied van breinvriendelijk leren. Bij Mindmapping is er meestal sprake van een centraal begrip waarrond associaties gemaakt worden. Men vertrekt dus van een centraal woord of begrip.

Vanuit dit centrale gegeven noteert men begrippen die ermee te maken hebben. In verdere vertakkingen maakt men het begrippenkader zo gedetailleerd als men zelf wil. Bij de installatie van het programma wordt een kort registratiemoment voorzien.

Het bedieningspaneel is heel eenvoudig gehouden. De knoppen zijn glashelder. De menubalk bevindt zich onder de titelbalk en is heel beknopt. De meeste menuopdrachten kunnen eveneens met pictogramknoppen geactiveerd worden.

De knoppenbalk bevindt zich bovenaan, net onder de menubalk. Opslaan, afdrukken, armen toevoegen, in- en uitzoomen, verwijderen zijn enkele van de mogelijkheden. De titelsymbolenbalk staat rechts op het scherm.

Kleine titelsymbolen kunnen hiermee aan een geselecteerde titel toegevoegd worden. Links op het scherm bevinden zich de kleurenbalken. Hiermee kan de gebruiker teksten en armen kleuren. De balk met losse symbolen bevat illustraties om een mindmap nog duidelijker te maken.

Een mindmap kan opgeslagen worden als .emm (e-mindmap bestand) én als een figuurbestand. Dan kan het in gelijk welk programma ingevoegd worden. De computer maakt het mogelijk de gemaakte schema’s en mappen steeds weer moeiteloos aan te vullen of aan te passen.

Een volledig uitgewerkte handleiding die men zonder probleem mag kopiëren en gebruiken is beschikbaar.

Deze handleiding (18 pagina's), bevat tal van voorbeelden, een korte schets van wat mindmaps eigenlijk zijn en hoe je deze moet opstellen en tenslotte een uitgebreide beschrijving van het programma e-mindmaps.

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 27-04-2009
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
associatiedigitale leermiddelene-Mindmapsfiguurictmenuictmenusoleermiddelensonetwerkstudiehulpvisualiseren