Interactieve oefeningen : Hot Potatoes

Verantwoording
Leerkrachten willen niet altijd voorgekauwde oefeningenreeksen voorleggen. Ze kiezen liever voor een kneedbaar werkinstrument waarin ze zelf oefeningen op maat kunnen samenstellen.

Voor wie op zoek gaat naar een open, eenvoudig en gratis programma om verschillende types oefeningen samen te stellen die als webpagina worden opgeslagen en aangeboden, haalt met Hot Potatoes een krachtig werkinstrument binnen.

Het kan zowel door leraars als door leerlingen gebruikt worden. Leerlingen ontdekken immers snel hoe dergelijke auteursprogramma’s werken en gaan ook zelf aan de slag.

Materiaalfiche
Aan de basis van dit auteurssysteem ligt de universiteit van Victoria in Canada. De software is gratis als men in een niet-commerciële omgeving werkt.
Om de interactieve weboefeningen te maken, stelt Hot Potatoes enkele programmeermodules beschikbaar.

Kruiswoordraadsels met JCross

De auteur kan begrippen die door de leerlingen moeten gekend zijn omschrijven en omzetten in een kruiswoordraadsel. De leerlingen tikken de juiste woorden in en krijgen onmiddellijk feedback. Grootte en inhoud van het raadsel kunnen door de gebruiker zelf bepaald worden.

Meer klassieke vragen met JQuiz

In deze module zijn er verschillende mogelijkheden.
- De multiple-choice vraag: de leerlingen kiezen hun antwoord uit een aantal mogelijkheden.
- De short-answer-vraag: hierbij moeten de leerlngen een kort antwoord intikken. Bij verkeerd antwoord krijgen ze onmiddellijk feedback, en wordt het juiste gedeelte van het antwoord gegeven.
- De “hybride”vraag: de leerlingen krijgen twee kansen om het juiste antwoord te geven. Als ze het nog niet juist hebben, krijgen ze een reeks antwoorden waaruit ze kunnen kiezen.
- De multi-select-vraag: de leerlingen kunnen hier meer dan 1 juist antwoord aanklikken.

Invulvragen met JCloze

JCloze wordt gebruikt om invulvragen te maken. Als alle antwoorden ingetikt zijn, drukt de leerling op CHECK. De juiste antwoorden worden een deel van de tekst, de verkeerde antwoorden blijven open, zodat ze kunnen verbeterd worden. De score die de leerlingen krijgen, is afhankelijk van het aantal volledig juiste antwoorden.
ingen tikken de juiste woorden in en krijgen onmiddellijk feedback. Grootte en inhoud van het raadsel kunnen door de gebruiker zelf bepaald worden.

In een JCloze oefening kan de samensteller een HINT-knop voegen die de leerlingen enkele letters van het juiste antwoord geeft. Een specifieke hint is ook mogelijk.

Koppelen met JMatch

Bij dit type van oefeningen is het de bedoeling om woorden of tekeningen van de ene lijst naar een passend woord van een andere lijst te slepen.

Werken met JMix

JMix wordt gebruikt om woorden of getallen te rangschikken. Zo kan men woorden in een zin door elkaar gooien. De leerlingen slepen de woorden dan op de juiste plaats in de juiste volgorde.

Een laatste module, de Masher, stelt de gebruiker in staat de verschillende soorten oefeningen samen te voegen en aan elkaar te koppelen.

 

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 27-04-2009
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
clic zoneHot PotatoesICTjclozejcrossjmatchjmixjquizmasherraw carrotswebpagina