Touching child care : Kindermassage tegen pesten

logo
Bron

Lieve Van Oosterwijck, kinesitherapeut, en Greet Oostvogels, docent, zijn licentiehouders van Youching child care, een Nederlandse organisatie die navormingen rond onderlinge kindermassage in het onderwijs aanbiedt. Zij zijn de eerste trainers in Vlaanderen.

Touching child care leert hoe kinderen elkaar op een veilige en speelse wijze masseren en daardoor ontstaat er een grotere vorm van vertrouwen en veiligheid in de klas, waardoor pestgedrag en onrust in de klas beteugeld wordt. Dit leidt tot evenwichtige kinderen die zich staande kunnen houden in deze complexe maatschappij.

De methodiek kan gebruikt worden in basisscholen, middelbare scholen en diverse pedagogische instellingen die werken met kinderen.

Het team van Touching child care verzorgt begeleidingstrajecten op maat. Tijdens studiedagen worden leerkrachten van de school opgeleid om de methodiek Touching child care zelfstandig in de klas toe te kunnen passen.
De leerkrachten worden getraind in het kunnen aanbieden van diverse massageoefeningen en krijgen handreikingen voor pedagogisch-didactisch handelen.
Ze worden hierbij begeleid door een onderwijskundige en een kinesitherapeut.
Juist de combinatie van massage en onderwijskundige begeleiding maakt deze organisatie en hun aanpak zo uniek... en maakt het concept zo vooruitstrevend.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat aanraking een directe invloed heeft op het fysiologisch proces in de hersenen. Aanraking werkt rustgevend, concentratieverhogend en versterkt de samenhorigheid. Dit wordt o.a veroorzaakt door het feit dat aanraking de productie van de hormonen oxytocine en serotonine verhoogt. Tevens wordt de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol, testosteron en adrenaline verminderd. Een teveel aan stresshormonen leidt tot agressief, onrustig gedrag, pestgedrag en een verhoogde prikkelgevoeligheid.

Bovendien werpt onderlinge kindermassage een barrière op tegen stress, dat wil zeggen tegen allerlei vormen van overbelasting, of die nu van lichamelijke of geestelijke aard zijn.

Tijdens een aantal momentjes per week gaan de kinderen aan de slag om mekaar te masseren. Een rustige muziekje, de leerkracht die een massageverhaal vertelt en de kinderen die masseren de rug, nek, schouders en armen over de kleding heen. Hier gaat het om wederzijds respect , het aanvoelen van de noden van degene die gemasseerd wordt en zelf aangeven wat je leuk vindt. Het trainen van de sociale vaardigheden is hier heel concreet. De kinderen houden zelf de touwtjes in handen en geven zelf duidelijk de grenzen aan. Daardoor creëer je zelfbewuste kinderen die lekker in hun vel zitten en dat ook uitstralen.

Op de website vind je enkele massagekaarten die je zelf kan downloaden en aan de slag gaan.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?