3. Een virtuele boekentas voor Nederlands : Digitale leermiddelen secundair

Verantwoording
De vaksite Nederlands is ontstaan omdat leermateriaal (i.c. handboeken) te snel veroudert en vaak een aanvulling behoeft. De site is een toolkit, een virtuele boekentas voor de leerlingen. Actueel leermateriaal is beschikbaar door regelmatige updates. Bovendien nodigt een vaksite uit tot contacten met en feedback van collega’s (en zelfs leerlingen). Zo ontstaat o.m. de mogelijkheid tot uitwisseling van leermateriaal. Dit kan enkel als verrijkend ervaren worden.

Materiaalfiche
Auteur van de site is Hilde Doms (Sint-Donatusinstituut, Merchtem).

De site bestaat uit verschillende rubrieken die ook op hun beurt onderverdeeld zijn. Als rubrieken werden opgenomen:

  • Leesideeën. De leeslijsten verzekeren een ruime boekkeuze. De leeslijsten zijn o.m. thematisch gestructureerd. De structuur is enerzijds gekoppeld aan de leesopdrachten en anderzijds streeft ze leesplezier na. Eén van de doelen is ontlezing bij de doelgroep tegengaan. Er is voor elk wat wils. Er is een beknopte thematische duiding van de romans; ook de kleurrijke omslagfoto’s van de romans worden opgenomen.
  • Lesmateriaal. Het doel van deze rubriek is materiaal aan te bieden waarbij leerlingen niet enkel kennis verwerven maar ook vaardigheden en leerattitudes ontwikkelen. Het materiaal wil via begeleid zelfstandig leren deze doelstellingen bereiken.
  • Links, sterk gerubriceerd.
  • Projecten. Deze rubriek is bedoeld als duiding van activiteiten waarin leerlingen kunnen en/of zullen participeren.
  • Remediëring?.Om tekorten bij het spellen bij te spijkeren kunnen leerlingen de (Hot Potatoes) oefeningen oplossen. Voorts zijn een aantal oefeningen opgenomen om te helpen bij het studeren en voorbereiden van een toets. Bij specifieke fouten horen specifieke oefeningen.
  • Theater kijken.

De startpagina geeft de maandelijkse updates weer. De doorklikfunctie verzekert een snelle en efficiënte verkenning van de bruikbaarheid van de didactische aanwinsten en nieuwe links.

De duidelijke vermelding van het e-mailadres van de webmaster garandeert een snelle opvolging van foutmeldingen en suggesties.
Jo Hoornaert
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Nederlands
Info
Artikel
Bijgewerkt: 27-04-2009
Nummer: 12748
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
boekbesprekingboekenlijstdigitale leermiddelenictmenuictmenusoleermiddelensolesopdrachtliteratuurremediëringtheatervirtuele boekentaswoordenlijsttalen