4. Digitale databanken : Digitale leermiddelen secundair

Verantwoording
Op het internet zijn talrijke vrij toegankelijke databases beschikbaar met schitterend materiaal van onverdachte origine dat kan ingeschakeld worden in de les.

Materiaalfiche
Gapminder is een non-profit organisatie die in opdracht van VN-deelorganisaties statistisch materiaal verzamelt en gratis ter beschikking stelt.
Thema van het materiaal is menselijke ontwikkeling. Men vindt er statistieken over wereldgezondheid, economische ontwikkeling, e.d. Het materiaal wordt op een erg attractieve manier gepresenteerd. (Engelstalig)

Een ruime collectie educatieve videoclips worden aangeboden door de Nederlandse SchoolTV. In de SchoolTV-beeldbank wordt een reusachtig archief aan clips uit alle vakgebieden en voor alle doelgroepen aangeboden.
(Nederlandstalig)

De BBC stelt haar beeldarchief via website ter beschikking. Deze tv-bibliotheek mag bekeken, gedownload en bewerkt worden, zij het niet voor commerciële doeleinden.
(Engelstalig)

De Afdeling Biologie van de KULAK-universiteit presenteert een prachtig bioweb.
(Nederlandstalig)

Erg degelijk voor onderwijsmiddens zijn de statistieken van het Ministerie voor economische zaken en de info van de Nationale Bank.
(Meerdere talen)

De Europese Unie in cijfers. Dit is wat de bezoeker vindt op de indrukwekkende site van Eurostat, een deelorganisatie van de Europese Commissie.
(Engelstalig, Franstalig en Duits)

Dierengeluiden bij de vleet.
(Franstalig)

De groep rond Hot Potatoes verzamelde ook een heleboel tekeningen die voor educatieve doelen kunnen gebruikt worden. Mooi gecategoriseerd in 1500 koppeltekeningen, de ene met een transparante, de andere met een witte achtergrond.
(Engelstalig)
Jo Hoornaert
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 27-04-2009
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
beeldbeeldarchiefbeeldbankcijfersdatabankdigitale databankendigitale leermiddelenEUgapmindergeluidictmenuictmenusoleermiddelensostatistiekentechniek