8. E-boeken: lectuur en woordenschat in vreemde talenonderwijs : Digitale leermiddelen secundair

Verantwoording
Een degelijke school- of klasbibliotheek met Franse werken uitbouwen vraagt niet alleen veel geld. Vaak werken de uitgelezen, oude en versleten boeken niet uitnodigend om onze leerlingen aan het lezen te zetten. Daar kan het gebruik van e-books verandering in brengen. Niet alleen kost het de school niets, bovendien worden woordenboeken overbodig.

Materiaalfiche
Memodata is een Franse BVBA (beheerd door Dr Dominique Dutoit) die sedert begin jaren ‘90 is uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf gespecialiseerd in computervertalingen met steeds meer aandacht voor de semantische analyse.

Naast de vele opdrachten voor de privé-sector werkt de firma ook regelmatig mee aan informatica-projecten gestuurd vanuit de universiteit. Zo is de beheerder van deze toepassing verbonden aan de Université de Caen. Naast de toepassingen voor universiteiten en hogescholen heeft de firma ook al een beperkt aanbod voor het grote publiek. Van hun catalogus wordt een beperkt deel gratis ter beschikking gesteld van de internetgebruiker.

De site van Memodata stelt een verzameling van 182 boeken vanaf de oudheid tot en met de 20ste eeuw ter beschikking. Erg belangrijk hierin voor de leraar Frans is het toch wel grote ‘gratis’ aanbod van e-boeken die, mits de juiste viewer op je pc aanwezig is, de wereld opent van verschillende literaire werken. Verlaine, Merimée, Balzac, Hugo, Zola, Verne, Voltaire, Rabelais, … zijn maar enkele van de auteurs. Daarnaast zijn er Franse vertalingen van Shakespeare, Poe en vele andere beschikbaar.

Op de openingspagina staan de auteurs van de aanwezige e-boeken alfabetisch gerangschikt met ernaast het aantal opgenomen werken.

Wie liever volgens titel, genre of periode naar een boek zoekt, kan daar ook voor opteren.

In het linkerdeel van het scherm krijgt de gebruiker een overzichtslijst. Het kan gebeuren dat de lijst te groot is en dus opgesplitst wordt. Dit herkent men aan de rode pijl onderaan het venster. Men ziet ook over hoeveel pagina’s de lijst gespreid is. Door op de rode pijl te klikken kan men de lijst verder inkijken. In het rechterdeel krijgt men een overzicht van alle aanwezige werken die overeenkomen met de auteur die men in het linkerdeel had aangeklikt.

Na het selecteren van het gewenste verhaal, krijg je een venster dat uit twee grote delen bestaat:

Het eerste deel aan de linkerkant biedt de mogelijkheid om te werken in Frans, Engels of Duits. De tekst van het boek blijft echter wel in het Frans. Verder kan men extra items aanklikken.

Met Informations vraagt men algemene gegevens van het werk op (titel, auteur, periode, genre). Via Signets kan men eerder gemarkeerde pagina’s van het verhaal terug oproepen. Wie tot slot een samenvatting van het werk wil roept dit op via Sommaire.

De lezer krijgt tijdens het lezen van de werken de mogelijkheid een ongekend woord te selecteren en de betekenis op te vragen.
Jo Hoornaert
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan