Zoeken op het internet : Visuele invalshoek

Verantwoording
Instrumenteel-technische pc-vaardigheden hebben jongeren vrij snel onder de knie. Het vinden van de juiste weg te midden van een veelheid aan informatie ligt een stuk moeilijker. In de zoekmachine tikken ze vaak zomaar wat in zonder veel na te denken. Ze hebben het vaak ook moeilijk met het duiden van de informatie die ze bekomen. Informatievaardigheden moeten aangeleerd worden.

Gewone zoekopdrachten via een zoekrobot appelleren niet steeds aan hun motivatie en de leerlingen haken vlug af. Ze leven immers in een beeldcultuur. In een visueel veld waarin beeld en tekst samen voorkomen zal de leerling ook steeds vlugger het beeld opmerken dan de tekst. Indien het resultaat van een zoekoperatie gevormd wordt door een lijst met tien sites bestaat de kans dat niet alle leerlingen voldoende aandacht hiervoor kunnen opbrengen. Tien foto’s daarentegen hebben een veel groter effect.

Vandaar de instap om het leren zoeken op het internet via de knop Afbeeldingen te laten gebeuren. De principes van Booleaans zoeken kunnen even goed via de afbeeldingen-route aangeleerd worden (geavanceerd zoeken naar afbeeldingen). Voor de leerlingen levert deze visuele weg veel directer en bevredigender resultaten op.

Jo Hoornaert
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 27-04-2009
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
Googleinformaticavisuele invalshoekzoeken op het internetzoekmachinezoekoprachtzoekrobotveilig online