Schermfilmpjes met Wink : Digitale leermiddelen secundair

Verantwoording
Leerlingen stapsgewijze door een instructie heen helpen. Een instructiefilmpje maken dat demonstreert welke handelingen de leerling moet uitvoeren om een computertaak tot een goed einde te brengen. Leerlingen door een duidelijke visualisering van de handelingen of van het algoritme helpen bij hun zelfstandig werk. Dat is de bedoeling van het freewareprogramma Wink. Het programma vertrekt van schermafbeeldingen waaraan titels, teksten en navigatieknoppen worden toegevoegd. Het resultaat kan op verschillende manieren worden gepresenteerd, o.a. als Macromedia Flash-filmpje of als autonoom programma. De leerkracht die zijn instructies met Wink samenstelt, hoeft deze niet telkens te herhalen maar kan ze (via internet) aan zijn leerlingen aanbieden. De leerling kan de instructies zelfstandig (opnieuw) doornemen, waar, wanneer en zo vaak als hij verkiest.

Materiaalfiche
Wink wordt verspreid als freeware. Het voegt reeksen afbeeldingen samen. Dit kunnen bestaande afbeeldingen zijn (in de populaire formaten BMP, JPG, PNG, TIFF of PCX) of schermafbeeldingen die gemaakt worden met Wink zelf.

Als men het programma opstart, kiest men voor een nieuw project. In principe kan men dan beginnen met het capteren van een reeks schermafbeeldingen. Men kan deze stap ook overslaan en vertrekken van bestaande afbeeldingen. Vervolgens voegt men uitleg toe (Textbox). Men kan aangeven hoe lang een bepaalde afbeelding of frame wordt getoond zodat de voorstelling automatisch verloopt of opteren voor knoppen (next, previous en go to) zodat de gebruiker zelf door de afbeeldingen kan navigeren. Daarna voegt men titels, teksten en navigatieknoppen toe.

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 21-05-2012
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
afbeeldingdigitaledigitale leermiddelenfreewareICT-eindtermenictmenuictmenusoinstructiefilmleermiddelenleermiddelensoschermfilmpjeschermfilmpjessecundairWink