20. Zelfstandig aan het werk: grafieken en diagrammen ontdekken : Digitale leermiddelen secundair

Verantwoording
Actief leren en op eigen tempo kunnen werken. Dit was de uitdaging voor een individueel leerproject voor de leerlingen van het eerste jaar. Hiervoor hebben we ook een automatische foutencorrectie ingevoerd. Als onderwerpkeuze ligt het tekenen van grafieken en tabellen voor de hand: met de computer gaat dit immers vlugger en soepeler dan met de hand.

Bovendien bleek uit de peiling die in 2004 in opdracht van het Departement Onderwijs werd uitgevoerd rond de informatieverwervings- en verwerkingsvaardigheden in de eerste graad van de A-stroom secundair onderwijs dat de leerlingen nog best wat ondersteuning kunnen gebruiken, ook wat betreft het kunnen raadplegen van tabellen en grafieken.

Materiaalfiche
Voor het opstarten van het programma moet de leerkracht de beveiligingsmacro’s instellen.

Gebruiksaanwijzing:
  • De leerlingen openen het rekenblad-bestand.
  • Eén voor een moeten ze de knoppen die op de pagina verschijnen indrukken en de oefening maken. Na de oefening is er altijd een knop terug naar overzicht waardoor ze terug op de startpagina komen en gewoon de volgende knop nemen.
  • De knoppen staan voor de inhouden van de les met name tabellen, Venndiagrammen, staafdiagram aflezen, staafdiagram maken, gemiddelde, mediaan en grafieken.
  • Bij het onderdeeltje staafdiagram maken is een kleine cursus voorzien. Deze moeten ze volgen. Stapsgewijze wordt uitgelegd hoe ze tewerk moeten gaan.
  • Bij elke oefening is een zelfcorrectie ingevoerd, dus hoeft de leerkracht niet bij iedereen te gaan kijken voor de leerlingen kunnen verder werken.
Jo Hoornaert
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
Wiskunde
Info
Artikel
Bijgewerkt: 18-05-2009
Nummer: 12913
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
diagramdiagrammengrafiekgrafieken makenictmenuictmenusoleermiddelensostaafdiagramtabelzelfstandig werken