Harun Farocki : Beelden in de media


Op zaterdag 2 mei trok ik 's avonds naar 't Stuk in Leuven, naar een project van Harun Farocki in samenwerking met Docville.

Ik mocht er een uurtje vertoeven in een zeer merkwaardige sfeer. Echt opbeurend was het niet, maar zéér realistisch én erg bruikbaar om gesprekken op gang te brengen met jongeren en volwassenen over: werkelijkheid en fictie.

Je kan het ook als aanzet of afsluiter gebruiken voor gaming en onderwijs. Helaas soms gruwelijk realistisch...

In drie ruimtes kon ik vier verschillende video's bekijken.

Zo kon ik bijvoorbeeld  in deze tentoonstelling de verwevenheid of invloed van oorlog, economie en politiek op de samenleving inschatten.

Het meest realistische was de eerste zaal waarbij het videoverslag ging over het Institute for Creative Technologies (een onderzoekscentrum voor virtuele realiteit en computersimulaties) dat een project ontwikkelde. Een therapie waarbij een virtuele wereld voor oorlogsveteranen die aan Posttraumatic Stress Disorder lijden wordt aangeboden.

Wanneer beelden worden ingezet om de gruwelen van een oorlog te beleven, wordt het spel bittere ernst...

Er wordt een rollenspel aangeboden: een therapeut (geen soldaat) speelt in een video de rol van een soldaat die een traumatische beleving heeft meegemaakt. Op basis van zijn herinneringen worden game-video-beelden getoond op een 3D-beeld (met bril op het hoofd). Je ziet er zéér indringende beelden, die op een (linker-) scherm op een game lijken, maar door de getuigenis (rechts) bittere werkelijkheid blijken...

In de tweede ruimte wordt de Eye/machine I-II-III voorgesteld. Ik zag er:

  • Beelden van de Golfoorlog, opnames van projectielen die hun doel naderen met een merkwaardige perfectie. Een nieuwe politiek van beelden wordt wel eens gezegd: combinatie van computerbeelden die gemixt werden met gefilmde beelden. Ook ziet men beelden van hoe kruisraketten heel precies hun doel kunnen bereiken. Zo zie je wat de invloed van militaire beeldtechnologie op een samenleving kan zijn. Robots explore the space.
  • Knappe beelden over hoe een robotmachine met een menselijk oog een ruimte feilloos kan detecteren en erin kan rondwandelen.

In de laatste zaal lijkt er soms wat humor in de montage te zitten, en toch blijft het (ook voor jongeren) nazinderen als je de beelden thuis nog even over je netvlies ziet verschijnen... Bittere ernst met filosofisch belangrijke levensvragen omtrent onze samenleving.
Inextinguisable Fire
: Radicale aanklacht tegen het gebruik van napalm tijdens de Vietnamoorlog. Het bedrijf DOW Chemical zit ook met een ethische vraag omtrent de productie van napalm... Aanvankelijk wordt er over insecticiden en herbiciden gesproken en zien we hoe vliegen doodgaan. Ook zien we welke invloed de verbranding door napalm teweeg kan brengen bij een rat.

Een acteer-student deelt mee dat hij een stofzuiger kan ombouwen tot een geweer en omgekeerd. Stukje per stukje zou hij dat kunnen doen. Sommige kijkers in de tentoonstelling lachen ermee...maar sommige ingenieurs zouden wel eens in staat kunnen zijn om dat te doen... Sommige krantenartikels uit recente oorlogen lieten ons al zien dat wapens op allerlei manieren kunnen gemaakt worden...  

De relatie tussen mens en machine krijgt in al deze videobeelden (in de verschillende ruimtes) een merkwaardige dimensie.  

Je kan dit best eerst zelf eens bekijken als leerkracht en beseffen dat sommige jongeren dagelijks enorm veel tijd besteden aan computerspelletjes...

De tentoonstelling loopt nog tot 14 juni 2009.

Persoonlijk vond ik het de moeite waard om stil te staan...

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Steven Duyver
Leerkracht